Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Plastelin se preporučuje za uzrast preko dvije godine, jer pomaže razvoju fine motorike. Evo savjeta kako da napravite domaći plastelin, i iskoristite vrijeme za kreativnu igru s djecom.

Prirodni plastelin se dobija iz osnovnih namirnica koje imate u kući. Za pripremu domaćeg plastelina potrebne su vam sledeći sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 2 šoljice vode
  • 1 šoljica soli
  • 1 velika kašika ulja
  • dvije čajne kašike limunske kisjeline
  • boje po želji

Najprije u posebnoj posudi pomiješati: brašno, so i limunsku kisjelinu, kako bi se bolje sjedinili suvi sastojci. U šerpu staviti vodu sa kašikom ulja. Sastojke prvo pomiješati a zatim zagrijati šporet. Masu kuvati na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Nakon nekoliko minuta masa će početi da se stvrdnjava. Vremenom, sve teže će se miješati ali budite strpljivi. Čim masa prestane da se lijepi po prstima ugasiti vatru i preći na sledeći dio.

Tijesto izvadite iz posude i mijesite ga dok je masa još topla, kako bi se svi sastojci lakše sjedinili. Nakon toga podijelite tijesto na četiri dijela a zatim napravite manje kugle. Palcem napravite rupu u sredini svake kugle – radite to na papiru za pečenje. Uzmite boju po želji, par kapi kapnite u rupu i pažljivo mijesite. Najbolje raditi sa rukavicama, kako boja ne bi ostajala na rukama. Ukoliko ne volite da nosite rukavice prilikom rada, boju operite sa praškom za veš.

Prilikom uzimanja novog tijesta i ponavljanja postupka uvijek koristite novi papir za pečenje. Možete koristiti i aromu – od jagode, maline, limuna, boja tijesta vam može dati ideju za izbor arome. Na primjer za crveno tijesto koristite aromu jagode i maline, za žuto tijesto aromu limuna itd.
Tijesto koje će poslužiti za igru vašoj djeci možete sačuvati u plastičnoj kesici, u plastičnoj posudi ili jednostavno tijesto umotajte u providnu foliju. Domaći plastelin je zdraviji od kupovnog i  traje duže.

Djeca će biti presrećna što učestvujete u njihovim igrarijama a i vi ispunjeni, jer ste proveli kvalitetno vrijeme družeći se sa nijima. I sa svakodnevnom igrom, domaći plastelin može da traje mjesec dana, a uz nešto ređu igru i do tri mjeseca.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs

Veličina fonta