Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Autentično učenje je ono učenje koje se ostvaruje onda kada su djeca u mogućnosti da naučeno u školi ili kod kuće, iskoriste u rješavanju problema u stvarnom životu.

Kako da kreirate autentično ili aktivno učenje kod kuće?

Nema savršene formule da se osmisli i kreira ovakav način učenja. Ovo je odlična vijest jer vam daje slobodu da u odnosu na dijete s kojim radite, njegove mogućnosti i interesovanja, vi osmislite nešto interesantno i korisno. Koristite prethodno naučeno u vezi s dječijim razvojem i vašu roditeljsku intuiciju da organizujete valjano aktivno učenje kod kuće.

Djeca će biti motivisana za rad ukoliko su aktivno uključena u zadatke koji imaju značenje i značaj.
Umjesto da samo vježbaju, njima su neophodni zadaci koji će imati vrijednost i publiku van škole i van obaveznih domaćih zadataka.

Pratite vaše dijete.
Koja su njegova interesovanja? Šta ga pokreće i motiviše? Odredite njegove potrebe za učenjem.
Recimo vašem djetetu dobro ide pisanje zadataka iz jezika, ali mu jezičke vještine i slušanje nisu jača strana (ili obrnuto). Potrebe i interesovanja dijeteta uvijek treba da budu pokretači onoga što se uči.

Promislite o akciji.
U odnosu na vaše dijete i njegovu individualnost, promislite i osmislite vašu porodičnu akciju. Ovdje važnost i autentičnost učenja najviše dolazi do izražaja, pa je zato kombinujte sa važnim životnim stvarima. Na primjer, pustite da dijete osmisli umjetničku izložbu. Neka istražuje o umjetnicima i umjetničkim djelima, poveže sve to odlaskom u muzej s porodicom ili drugarima, i na kraju neka realizuje zamišljeno – izložbu na zidu svoje sobe. Identično ovome, vaš „porodični projekat“ može biti bilo šta iz vaše svakodnevnice.

Iscjepkajte gradivo.
Za neka učenja koje želite da učinite pristupačnim vašem djetetu i ostvarenju ciljeva, biće potrebni „mali zalogaji“.

Pričajte s njima.
Lijepo je kada vaša djeca mogu samostalno da obavljaju zadatke, ali to ne znači da im podrška nije potrebna. Popričajte s njima o njihovim idejama, kako napreduju i da li su im potrebni dodatni materijali za postizanje cilja. Alatke i metodologije koje dijete koristi treba da budu autentične, iz stvarnog svijeta.

Reflektujte zajedno.
U toku procesa rada uvijek možete, zajedno s djetetom, da procijenite kako ide posao. Najznačajnije je ipak, da to uradite na kraju. Reflektujte šta je bilo lako, a šta teško u toku rada, i šta je dijete novo naučilo.

Iskustva autentičnog učenja mogu lako da budu muzika, ples i umjetnost, kao što smo prethodno naveli. Ako počnete s malim ciljevima, biće vam lakše da kasnije organizujete i složenija.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta