Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U najranijem djetinjstvu čitanje je važno kako bi se djeca upoznala sa svijetom oko sebe i razvila osnovne komunikacione vještine. Kasnije postaje još važnije jer, čitajući, djeca razvijaju sposobnosti kritičkog mišljenja.

Iako je većina roditelja svjesna da je čitanje dobro za njihovu djecu, dobar dio njih nije zaista siguran koliko će čitanje u djetinjstvu uticati na uspjeh njihovog djeteta u kasnijem životu. 

Razvijanje komunikacionih vještina
Jedan od najznačajnijih načina na koji čitanje utiče na uspijeh djeteta jeste razvijanje jezičkih sposobnosti i komunikacionih vještina. Jake komunikacione vještine su ključ uspjeha kako u akademskim krugovima, tako i u bilo kojoj drugoj poslovnoj sferi – sposobnost da jasno izrazite svoje mišljenje i zastupate svoje stavove svakako će vam donijeti bolju pregovaračku poziciju. Skoro svaki oglas za posao navodi napredne komunikacione vještine kao jedan od preduslova za zapošljavanje kandidata, pa je u današnje vrijeme izuzetno važno i posjedovati iste.

Čitanje u najranijem detinjstvu pomaže djeci da započnu proces učenja jezika. Slušajući izgovorene riječi, pamte ih i počinju da razumiju kontekst u kojem ih mogu upotrijebiti. Poznato je da djeca najmlađeg uzrasta imaju najveću sposobnost učenja i izuzetno brzo usvajaju nova znanja i informacije. Što ih više naučite u tom uzrastu, to će biti bolje. Takođe, najbolje je u ovom periodu započeti i učenje nekog stranog jezika, jer kako dijete odrasta, tako će njegova sposobnost da usvaja nova znanja biti sve manja i manja.

Razvijanje vještina pisanja kroz čitanje knjiga
U svijetu u kome živimo, izuzetno je značajno posjedovati dobre vještine pisanja. S obzirom na to da je to vještina koju mnogi ne posjeduju i ne mogu kod sebe da razviju, pa tako posjedovanje iste postaje izuzetno značajno i pravi razliku na tržištu rada. Čitanje je jedan od najboljih i najlakših načina da dijete razvije ove sposobnosti, jer predstavlja na neki način učenje kroz primjer. Ako dovoljno čita, dijete će kasnije u svom pisanju koristiti dobro strukturirane rečenice. Čitajući knjige po slobodnom izboru, dijete upoznaje različite stilove pisanja i usvoji veliki dijapazon riječi koje u svakodnevnom govoru ne može čuti. Sve mu to omogućava da vremenom razvija sopstveni stil pisanja kojim će najbolje izraziti svoja razmišljanja. Svaki proslavljeni pisac naglašava da je njegov uspjeh rezultat godina čitanja i vježbanja.

Bolje shvatanje i pamćenje
Kako sve više stiče praksu kada je čitanje u pitanju, tako sposobnost djeteta da shvata i razumije stvari raste. Ukoliko je sposobno da shvati pročitani tekst, dijete stiče veću sposobnost da usvaja nove informacije i da nauči više iz samo jednog čitanja nekog teksta, u poređenju s drugom djecom čije je shvatanje teksta na nižem nivou. Ovo je nešto što će djetetu biti posebno od koristi kada su u pitanju učenje i studiranje, jer će proces učenja učiniti efikasnijim. Ove vještine najviše dolaze do izražaja kada su u pitanju novi i teški tekstovi.

Razvijanje sposobnosti kritičkog mišljenja
Čitanje pruža djeci razvoj sposobnosti kritičkog i logičkog razmišljanja. Čitajući, nauče da razmišljaju o apstraktnim idejama i da probleme i problematične situacije posmatraju logički. Ovo im omogućava da u kasnijem, zrelijem dobu, steknu sposobnosti rješavanja problema i donošenja odluka, što je izuzetno važno, kako za uspjeh na poslovnom, tako i za uspjeh na privatnom planu. Upoznajući se s različitim situacijama i različitim načinima reagovanja u knjigama, djeca su sposobna da kasnije te stečene vještine primjene i u realnom životu, što im može donijeti značajnu prednost u odnosu na one kod kojih ove vještine nisu, ili su nedovoljno razvijene.

Sve ovo dovodi do zaključka da je izuzetno važno razvijati sklonost ka čitanju kod djece još od najranijeg djetinjstva, jer to je ono što će u kasnijem dobu biti presudno kada je njihov uspjeh u pitanju. Zato naučite svoje dijete da na vrijeme zavoli čitanje i da u njemu uživa.

Izvor: www.zenasamja.me

Veličina fonta