Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Crtež često govori više nego riječi pa tako predstavlja snažan način komunikacije djeteta sa svijetom. Predstavlja svijet onako kako ga dijete vidi i doživljava.

Na taj način dijete pomaže samome sebi da ga razumije, ali i sebe u njemu. 

Dječiji crtež je projekcija djetetovih emocija, želja, maštanja, doživljenih sukoba. Poželjno je omogućiti djeci kutak za crtanje ili slikanje. To je za djecu (i za odrasle koji to vole) odličan način pražnjenja nakupljenih emocija: od ugodnih (uživanja u nekom izlasku, izletu, gledanju filma ili nekom više ili manje svečanom porodičnom događaju) do neugodnih (iskazivanje brige, straha, tjeskobe, neuspjeha, doživljenih kritika ili trauma i stresa kroz crtež ili sliku).

Traženje simbola
Crtanje, slikanje ili oblikovanje je dobra prilika da roditelji provode vrijeme s djecom. Na taj način mogu mnogo toga da saznaju o dječjem poimanju i doživljavanju svijeta oko sebe. Pri tome je jako važno imati na umu da ne postoje univerzalni simboli kojima tumačimo crteže, bilo da su dječji, bilo da su crteži odrasle osobe.
 
Na primjer za svako dijete drvo na crtežu simbolizuje nešto drugo: njega samog, igru, porodicu, člana porodice koji je tih, usamljenost, a može imati i još mnoga druga značenja. Objašnjenja ima koliko ima i djece pa nije poželjno tumačiti dječiji crtež pomoću simbola, već pitati dijete: Što to znači?

Ako želite kao roditelji istražiti šta dijete osjeća ili doživljava, poželjno je pogledati šta je dijete nacrtalo i pokazati interes za dešavanja unutar slike ili crteža i dopustiti da dijete bude tumač onoga što je nacrtalo.
 
Pri tome je važno ne nuditi djetetu odgovore: Zašto je mama na crtežu velika? Je li to zato što je ona glavna u kući? Znači li to da se mame pomalo bojiš?

Ispitajte dijete o svemu što osjećate. Ovo su neka pitanja koja vam pri tome mogu pomoći: Kako si se osjećala dok si crtala? Ko je to? Šta on radi? Šta misli? Čemu to služi? Jesi li ti tu negdje? Gdje bi volio sebe smjestiti u ovom crtežu? Zašto baš tu? Kako se osjećaš u ovoj slici? Zašto je tu puno praznog prostora? Zašto je ovo veliko, a ovo malo? Zašto je ovo daleko, a ovo blizu? Kuda leti ova ptica? Kako se ona osjeća? Kada se ti tako osjećaš? Kako se osjećaš sada? 

Zamijenite uloge
Igra može postati još zanimljivija ukoliko i vi crtate, pa dijete ispituje vas. Crtanje ili slikanje su vrlo zanimljive tehnike koje mogu poslužiti povezivanju odrasle osobe i djeteta. Važno je prepoznati kada stati s razgovorom.

Dijete vremenom postane nestrpljivo, pokazuje neverbalnim znakovima da mu je dosta i da želi da pređe na sledeću aktivnost. Nekad i samo kaže: Nećemo više da pričamo ili samo zaćuti; prestane da odgovara na pitanja. Zato, poštujte njihov unutrašnji osjećaj kako biste dobili neku sledeću priliku za uvid u njihov doživljaj svijeta. U suprotnom, dijete više neće željeti da priča o svojim crtežima.

Ako primjetite bilo što na crtežu što vam se čini neobično ili vas brine, a ponavlja se kontinuirano, pa je povezano i s nekim drugim nesvakidašnjim oblicima ponašanja koji su zabrinjavajući, javite se stručnim osobama. 

Izvor: www.kidsinfo.ba

Veličina fonta