Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

1. Kuća za djecu: 
Napravite im zaklon od starog stolnjaka. Uzmite platno, odmjerite potrebnu dužinu i širinu prema nekom ćošku, između ormara ili vrata. Izrežite vrata, prozore, nacrtajte krov i sl…

Nakon same izrade, djeca će danima uživati igrajući se u svom skrovištu.

2. Igra preciznosti:
Za ovu igru potreban vam je veći komad papira. Možete iskoristiti i više malih, ako ih zalijepite u jedan veliki. Nacrtajte nekoliko krugova, svaki krug nosi drugi broj bodova (kao u pikadu), a središnji mali krug nosi pobjedu. Igrajte se s djecom na način da gađate centar uz pomoć katapulta (obična deblja kartonska pločica na koju s donje strane u sredini zalijepite wc rolnu da bude kao klackalica, a s gornje strane zalijepite čep od mlijeka iz kog će letjeti bombon ili kuglice od vate, alu folije, papira i sl.) Najbolje se igrati sa šarenim malim bombonima jer ih djeca mogu i jesti te nećete morati strijepiti da će djeca staviti u usta nešto što ne smiju. Dogovorite se i koja je nagrada za ukupnog pobjednika.

3. Autopraonica:
Bilo da je riječ o curici ili dečku, auto s kojim se igraju s vremena na vrijeme treba i oprati. Skupite sve autiće, pripremite kadicu vode i sapunice i pustite djecu da uživaju.

4. Oslikajte staru majicu:
Sigurno imate hrpu stare odjeće s kojom ne znate što bi. Uzmite staru majcu i flomastere ili bijelo ljepilo u stiku. Ispišite ili iscrtajte cijelu majicu, to mogu biti vaša imena, crteži i sl. Ipak, djeci dajte jasno do znanja da to radite sa starom odjećom koja će sada postati ponovo zanimljiva te da im ne pada na pamet da šaraju novu.

5. Pronađi me:
Ako imate kinetički pijesak u njega sakrijte neke sitne predmete, a djeca neka ih uz pomoć slamke traže. Možete predmete sakrivati u nekoliko navrata, a nakon što ih djeca sve pronađu može uslijediti nagrada.

6. Napravite brodove:
Od kutijica za jaja, slamčica i papira napravite cijelu flotu malih brodova. Ti brodovi nikada i ne moraju zaploviti ali ako narednih dana krenete negdje u prirodu uz vodu, ponesite ih nekoliko i pustite da zaplove. Jednostavno, izrežite svaku košaricu za jaje zasebno, a jarbol od slamke učvrstite uz pomoć selotejp ljepila.

7. Crtež od lišća:
Na papiru neka djeca prvo nacrtaju grane stabla, a potom na njih lijepe šareno lišće koje ranije pokupite u prirodi. Lišće se mora osušiti, a potom ga narežite makazama na sitne komadiće. Nakon crtanja grana, potrebno ih je premazati lijepkom iz tube kako bi se na njih lijepilo lišće.

8. Grad od kutija: 
Uz pomoć praznih kutijica od čaja, šibica do bombona i čokolade te rolna wc papira djeca mogu izraditi pravi grad. Ova igra ne mora biti u komadu već im osigurajte mjesto gdje će razvijati grad pa se mogu igrati svakodnevno. Važno je da izrezuju, lijepe kutijice jednu na drugu i budu kreativna. Kutijice mogu ofarbati u boje ili ih oblijepiti s bijelim papirom koji mogu zalijepiti za kutijice s ljepilom u tubi. 

9. Poštanski sandučić: 
Od kutije za cipele ili sl. napravite poštanski sandučić. Izrežite rupu za ubacivanje pošte, a iza izrežite vrata. Djeca mogu ubacivati pisma i pošiljke učeći ih ‘pisati’, zalijepiti, staviti marku (već korištenu), a mogu motati i male poklone i slati ih poštom. takođe, mogu biti i poštar s vrećom te vam donijeti poklone i pisma.

Izvor: http://www.djecjaposla.com/

Veličina fonta