Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Stručnjaci stalno naglašavaju koliko je važna komunikacija sa djecom, čak i kad su ona mala. Skupili smo na jednom mjestu nekoliko veoma korisnih savjeta koji će vam pomoći da poboljšate komunikaciju a time i vašu vezu sa djetetom.

Dobra komunikacija će vam pomoći da izgradite odnos pun povjerenja i pomognete djetetu da razvije samopouzdanje i dobre odnose i sa drugima. Zato, počnite odmah.

Uvijek obratite pažnju na razdaljinu između vas i djeteta
Ovo će zavisiti i od uzrasta jer mala djeca vole da budu blizu roditelja. Dobra razdaljina je par koraka između vas da ne biste ugrozili ono što se naziva ličnim prostorom. Blizina je dobra za maženje i grljenje ali ulazak u lični prostor nije povoljan za razgovor. Ovo znači i da nema dranja iz druge sobe, iz kuhinje ili sa računara.

Ne zahtjevajte vizuelni kontakt
Vjerovali ili ne, vaše dijete vas čuje čak i kad vas ne gleda u oči. Za gledanje u oči je potrebna koncentracija, isto kao i za slušanje. Za dijete je teško da radi ove stvari istovremeno. Uostalom, i u normalnoj konverzaciji sagovornici se ne gledaju sve vrijeme u oči i tako je i kod djece. Zahtjev “gledaj me u oči” odvlači pažnju sa poruke koju želite da saopštite.

Spustite se na djetetovu visinu
Neka vam oči budu na istoj visini, čak i ako vas dijete ne gleda u oči. Da bi poruka stigla do djeteta bolje je da se spustite na njegovu visinu ili da sjednete jedno preko puta drugog.

Imajte u vidu djetetovu pažnju
Zapamtite da dijete može da misli samo na jednu stvar. Kada je zauzeto igranjem, teško da će da prebaci pažnju na vas. Imajte na umu i da djeca ne vole da ih prekidaju u igri, isto kao što ni vi ne volite da vas prekidaju u nekoj aktivnosti.

Ne zapovejdajte već razgovarajte
Obraćajte se djetetu tako što ćete da razgovarate sa njim a ne samo da zapovjedate (“Stavi kapu”, “Prosućeš to”). Nemojte misliti da su naredbe jedini način komunikacije sa djetetom i da ono još uvek nije “na nivou odraslih” za pravi razgovor. Niko, pa ni dijete, ne voli da mu konstantno zapovjedaju. Razgovor sa djetetom treba da bude dvosmjeran – kažete mu šta želite i onda saslušate šta ono ima da kaže. Stvaranje ove navike razgovora sa djecom će biti posebno korisno kada postanu tinejdžeri.

Izvor: https://najboljamamanasvetu.com/

Veličina fonta