Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Želi li i vaše dijete svoj vlastiti telefon, niste u tome usamljeni, sa sličnom dilemom bore se mnogobrojni roditelji: Je li prerano za to? Oko 64% roditelja smatra da je između 10 i 14 godina idealno vrijeme za prvi telefon,

dok njih oko 10% vjeruje da djeca i mlađa od 10 godina mogu već samostalno koristiti smartphone.

To je svakako velik korak i za roditelja i za dijete te prije nego popustite, razmislite koliko se ugodno osjećate zbog svoje odluke, ali i ovih upozorenja:

  1. Savjeti doktora

Prosječno dijete preko dana provede otprilike sedam sati zabavljeno, bilo da je to TV ili telefon. Zadatak je roditelja da to vrijeme smanje i ograniče te podstaknu djecu na druge, zdravije aktivnosti.

  1. Na internetu nikada niste sigurni

Postavite određene postavke i vjerujete kako ste anonimni i kako niko ne može do vaših podataka? Ali, to baš i nije tako. Možete postaviti svojoj djeci sve moguće postavke privatnosti, ali pristankom na rješavanje jednog kviza, njihova lokacija i mnoge druge stvari najčešće smjesta odlete u virtualni svijet. Takođe, slike koje djeca objavljuju mogu odati puno toga o tome gdje se kreću i kakva je njihova dnevna rutina.

  1. Telefoni im utiču na društveni život

Naravno, tehnologija nas prividno spaja i povezuje s onima koje ne bismo dugo vidjeli i čuli, ali jednako tako i razdvaja jer ubija potrebu za fizičkim kontaktom. Nema toga što bi moglo zamijeniti razgovor i druženje s prijateljem lice u lice i vaše dijete bi to trebalo znati.

  1. Dostupne su im aplikacije koje mogu dovesti do neželjenih posljedica

Dok su vama možda najzanimljivije aplikacije vezane uz neke praktične životne stvari, ono što je dostupno i zanimljivo djeci može biti uistinu zastrašujuće. Tako mnoge aplikacije na smartphoneima otežavaju da zaštitite djecu od toga da ih kontaktiraju potpuni stranci, što u Americi na žalost često dovodi do pogubnih ishoda.

  1. Iza ekrana se znaju skrivati nasilnici

Cyber nasilje na žalost je sve popularnije među vršnjacima, vrlo je zastrašujuće, a prema nekim istraživanjima, izloženo mu je oko 15% srednjoškolaca.

  1. Djeca ne razumiju u potpunosti posljedice svojih djela

Djeci je teško objasniti kakve sve opasnosti vrebaju na njih u virtualnom svijetu i kako njihove poruke i fotografije mogu otići u krive ruke. Koliko god nam se čini da su djeca zrela i da nam sve povjeravaju, ona u stvari prečesto naivno misle kako roditelji naduvavaju posljedice njihovih djela.

  1. Zavisnost nastaje u najranijoj dobi

Vrijeme pred ekranom u današnje je vrijeme nemoguće izbjeći, ali roditelji bi ga svakako trebali bolje kontrolisati i ograničavati. Zavisnost djece prema gadgetima danas počinje rano, od nevinih dječjih aplikacija na koje se oni navuku već u dobi od tri godine, da bi sa pet već vješto “surfali” po ostatku virtualnog svijeta te kasnije provodili sve više vremena pišući poruke, umjesto živeći stvarni život.

Izvor: http://www.djecjaposla.com/

Veličina fonta