Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Iako su na prvi pogled nespojivi, sport i učenje ipak imaju nekih dodirnih tačaka koje mogu pomoći mališanima da nešto nauče.

Cilj
U svakom sportu postoji neki cilj. Dati gol, preskočiti najvišu visinu, pretrčati određenu metražu najvećom brzinom. Cilj učenja je razumijevanje. Ne površno usvajanje podataka, bez njihovog međusobnog povezivanja, već izgradnja sistema znanja u kojem su svi podaci međusobno umreženi.

Izdržljivost
Fizička izdržljivost sportista je jako bitna. Oni se toliko čvrsto nose s naporima mada isti napori djeluju kao lagano trčkaranje osunčanom cvjetnom livadom kojom se prolijevaju zvuci nježnih pjesmuljaka. Upravo je ta aktivnost djeluje lagano, govori o tome koliko su sportisti sami istrajni, žilavi i izdržljivi.

Ovakve aktivnosti mogu se primjeniti i u učenju. Sport znači izdržljivost tijela, a učenje izdržljivost uma. Sportisti trče nogama, učenici trče mozgom. Prilikom učenja mozak treba biti aktivan, ustrajno se postaviti prema sadržaju učenja, biti nepokolebljiv i izdržati napore. 

Trening 
Svima je jasno da sportisti treniraju. I što više treniraju, postaju vještiji, izdržljiviji i bolji. Učenje takođe treba trenirati. Učenje se vježba i uči. Osim što se tehnike učenja mogu uvježbati mogu se istrenirati i izdržljivost i koncentracija. Što više treninga odradimo, bićemo izdržljiviji pa će nam ono što nam je prije bilo naporno biti puno lakše, a moć koncentracije veća. 

Fokusiranost 
Možda ne bi dočekali loptu na vrijeme, možda je ne bi uspjeli oteti protivniku, možda bi propustili dati gol, a možda bi i primili gol. Sportisti moraju biti jako fokusirani. To je lekcija koju bismo trebali aplicirati i na učenje.

Odricanje 
Osobe koje se ozbiljnije bave sportom ponekad propuste neki izlazak jer imaju trening, praznike ne provode samo odmarajući se, već i vježbaju. Ne pogledaju svaki film koji bi htjeli, ne prisustvuju svakom druženju s prijateljima, ne rade uvijek ono što bi im pružilo zadovoljstvo i priuštilo odmor. Povremeno se odriču nekih zadovoljstava kako bi trenirali. Zato i postaju dobri. Učenje takođe zahtjeva odricanje. Poneki izlazak treba propustiti, film preskočiti, a druženje odložiti. Ako želimo znati, ako želimo biti obrazovani, informirani i načitani, moramo se i odricati. To će se isplatiti u budućnosti. Znanje koje smo pritom stekli i vještine koje smo razvili, to će nam omogućiti. 

Protivnici 
Protivnici u učenju su nefokusiranost i umor. Sve ih treba shvatiti upravo tako, kao protivničku ekipu koju treba pobijediti. Misli trebaju zauzdati i usmjeriti ih na loptu, i samo loptu; umor izdržati, još malo, a težak sadržaj shvatiti kao izazov, kao rekord koji treba oboriti.

Sudija
Kvalitet je jedno ono što je bitno. Ako je rezultat kvalitetno znanje, onda je to bod jedan više. Tijelo i duh dva su neodvojiva entiteta; jedan se razvija sportom, a drugi učenjem.

Izvor: www.kidsinfo.ba

Veličina fonta