Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Bilo da se radi o strahu od mraka, pritisku u školi ili testa, svako dijete povremeno osjeća neke strahove, tjeskobu ili stres. Pomozite svojoj djeci tako da ih naučite neke od najučinkovitijih

tehnika opuštanja i pomozite im umanjiti stresnu svakodnevicu.

Duboko disanje
Duboko disanje učinkovit način za smirivanje fizičkih reakcija na stres, ono smiruje otkucaje srca, snižava krvni pritisak i pojačava osjećaj da imate situaciju pod kontrolom.

Progresivno opuštanje mišića
Progresivno opuštanje mišića je način za otpuštanje stresa. Stres se otpušta uslijed zatezanja i nakon toga opušta različite grupe mišića u tijelu.

Lice 
Neka dijete nabora nos i čelo, kao da je namirisalo nešto jako smrdljivo i neugodno i nakon toga, neka opusti lice.

Ruke i ramena 
Ispružite ruke pred sebe i onda visoko iznad glave, sve što više može istegnuti, kao da želite dohvatiti nešto visoko. Zatim, opustite ruke uz tijelo i pustite ih da slobodno vise.

Šake i ruke 
Neka dijete zamisli kako cijedi narandžu svom snagom i onda je ispušta na pod, poslije neka opušta ruke slobodno uz tijelo. Ponoviti triput jedno, a zatim i drugom rukom.

Stomak 
Lezite na leđa i na trenutak stisnite trbušne mišiće najjače što možete. Nakon toga, opustite i  ponoviti triput, a zatim sve još jednom ponoviti stojeći.

Noge i stopala 
Neka dijete stojeći pritisne prste do podloge na kojoj stoji kao da ih želi ukopati u pijesak na plaži. Neka ih naizmjenično pritiska i opušti, dovoljno snažno da napetost osjeti i u nogama.

Vježbanje
Fizička aktivnost je odlićan način relaksacije. Hodanje, trčanje, plivanje i igranje pružaju mogućnost da se djeca opušte. Nemojte zanemariti ni vježbanje uz muziku.

Smijeh
Smijanje je zabavan i divan način otpuštanja stresa, istovremeno riješava tijelo napetosti i doprinosi opuštanju.

Istezanje
Istezanje oslobađa napetost nakupljenu u mišićima. Naučite dijete kako nježno istegnuti svaki mišić, te osjetiti kako se mišići opuštaju.

Slušanje muzike
Slušanje umirujuće muzike može pomoći djetetu da se fokusira. Čak i najmlađa djeca mogu uživati slušajući umirujuću klasičnu muziku.

Maženje
Ohrabrite dijete da se mazi s kućnim ljubimcem ili da se grli s voljenom osobom, fizički dodir smanjuje stres i čini dijete srećnim i zadovoljnim.

Izvor: www.kidsinfo.ba

Veličina fonta