Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Svaki roditelj želi da nauči djecu kako da vode računa o oralnom zdravlju, međutim osim zubne higijene treba dati značaj i načinu zdrave ishrane.

Previše šećera i ugljenih hidrata, odnosno dužina njihovog zadržavanja na zubima, neki su od glavnih krivaca za kvarenje zuba.

Ono šta djeca jedu i koliko često, od ključnog je značaja za zdravlje zuba.

Da bi dječiji zubi bili zdravi i jaki, stomatolozi preporučuju uključivanje nekih namirnica koje ne samo da su bogate kalcijumom, nego sadrže i druge važne elemente koji su izuzetno značajni za formiranje i rast tkiva zuba.

Voda
Da bi se održali zdravi zubi i usna šupljina voda ima poseban značaj. Nedovoljan unos vode u organizam dovodi do ’’sušenja’’ u ustima, a to negativno utiče na pljuvačku koja se 98% sastoji od vode. Žlijezde štite usnu šupljinu od prekomjerne reprodukcije patogenih mikroba koji izazivaju bolesti poput karijesa. Konzumiranjem vode čistimo zube, ispiramo pljuvačku te kiseline koje su štetne za zube.

Tvrdo voće i povrće
Jabuka, mrkva, krastavac, celer, karfiol samo su neke od namirnica koje sadrže veliki broj vitamina i elemenata korisnih za zube i desne. Sadrže vitamine B, C D, E, K, magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, jod, fluor, gvožđe i druge koji normalizuju cirkulaciju i snadbijevaju zube neophodnim vitaminima. Redovnim dnevnim unosom tvrdog voća i povrća dječiji zubi dobijaju neophodnu masažu, te se razrađuju mišići vilice, povećava se cirkulacija, stimuliše se rad pljuvačke i na taj način se ispiraju usta i smanjuje broj mikroba i bakterija.

Mliječni proizvodi
Mlijeko, jogurt i sir spadaju u izuzetno korisne namirnice jer smanjuju kisjelost, a količina kalcijuma koja se nalazi u ovim namirnicama jača kosti oko zuba djeteta. Jogurt smanjuje količinu sumpora u ustima koji je glavni uzrok lošeg zadaha. Sir povećava koncentaciju kalcijuma u zubnoj caklini i povećava zapreminu pljuvačke, koja spriječava razvoj karijesa i upale desni.

Riba
Od lososa do tune, riba nudi mnoge zdravstvene beneficije za djecu koja se razvijaju. Mikroelementi i vitamini koji se nalaze u ribama osim što doprinose zdravlju tijela i podizanju imuniteta pomažu i u pravilnom formiranju zuba i jačanju zdravlja desni. Ribe, posebno morska, su izuzetno bogate jodom i kalcijumom.

Izvor: www.kidsinfo.ba

Veličina fonta