Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kada djeca dođu u tinejdžerske godine, roditeljima se čini kao da do njih ne dopiru riječi i ono što im govore. Nedostatak komunikacije može stvoriti još veće neugodne situacije,

stoga je važno znati kako i u kojem trenutku, te s kojim očekivanjima pristupiti djetetu u najosjetljivijoj dobi.

Odluka da ćuti, odnosno ne razgovara s vama, dijete donosi ili ako ima neki problem ili kada zna da vi niste odgovarajući sagovornik. U mlađoj dobi dijete počinje da ćuti kada ima neki razlog, ali u pubertetu se može dogoditi da dijete odbija komunikaciju s vama čak i kada je do tog trenutka ona bila vrlo iskrena, kvalitetna i s puno povjerenja.

Pričekajte 
Možda mu je potrebno malo vremena da bi smislilo kako će vam nešto reći ili da samo sa sobom preradi određeni doživljaj.

Osluškujte 
Osnovna promjena u razgovorima s tinejdžerima u odnosu na raniji uzrast je neophodnost vašeg pažljivog slušanja. To nije nimalo laka pozicija jer se često svodi na vaše „žongliranje“. Naime, s jedne strane tinejdžeri očekuju da ih tretirate kao odrasle, a s druge strane svjesni su da, kao odrasle osobe, gube razne privilegije koje su imali kao djeca.

Budite svjesni ograničenja uzrasta 
Vrlo je važno da sve ove odluke budu donesene racionalno, a ne emotivno, dijete ih najčešće donosi samo ili u razgovoru sa svojim vršnjacima, tj. opet emotivno. Zato je neophodno da napravite sve što možete kako biste u ovakvim odlučivanjima bili prisutni i povezani s djetetom jer kao odrasla osoba možete uticati na to da i racionalni aspekt ima značaj u djetetovom odlučivanju.

Uzajamno poštovanje 
Većinu poželjnog ponašanja do perioda puberteta djeca su već savladala. Zato sada imate pravo da na određenim postupcima insistirate bez dodatnih objašnjavanja. Na primjer, umjesto da molite ili objašnjavate zašto vam je to važno, zahtijevajte obostrano poštovanje.

Izvor: www.kidsinfo.ba

Veličina fonta