Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Već od početka puberteta primijetićete mnoge promjene u interakciji djeteta s ljudima iz svoje okoline. Tinejdžeri će komunicirati s vama drugačije nego ranije, a promjene će se dogoditi i u odnosu na njihove drugare. Individualne razlike se podrazumevaju, pa će svako dijete biti priča za sebe.

Posebnost djeteta je uticaj više faktora, iskustava koje stiče u svojoj porodici i svog okruženja, kulturne sredine u kojoj živi, jedinstvene kombinacije gena i djetetovog razvoja mozga.

Socijalne promjene u pubertetu
Traganje za identitetom: mladi ljudi zauzeto rade na otkrivanju njihovog vlastitog “Ja” i pronalaženju mjesta kom pripadaju. Veliki uticaj u ovom njihovom definisanju će doći od njihovih prijatelja, kulturne sredine, medija, škole i porodičnog okruženja.

Potreba za nezavisnošću utiče na odluke koje vaše dijete donosi u odnosu na vas i stvari koje ga okružuju.
Pitanje odgovornosti je istaknuto u ovoj fazi, i dolazi do izražaja i kod kuće i u školi.

Traganje za novim iskustvom: prirodni razvoj mozga će dovesti do potrebe da tinejdžerima trebaju nova životna iskustva. Ovo zna da dovede i do rizičnog ponašanja koje je specifično u ovoj fazi odrastanja. Ali, ne zaboravite kontrola nad impulsima se još uvijek razvija.

Razmišljanja o dobrom i lošem, i o pravednosti. Vaše dijete uspostavlja set vrijednosti i moralnih normi za sebe i za druge.

Intenzivan razvoj seksualnog identiteta i razvoj romantičnih odnosa.
Promjene u komunikaciji: socijalni mediji i korišćenje interneta mogu bitno da utiču na tinejdžerove promjene u interakciji s ljudima.

Emocionalne promjene u pubertetu
Velike i iznenadne oscilacije u doživljavanju i ispoljavanju emocija će vas svakako iznenaditi. Mozak vašeg tinejdžera se još uvijek razvija, oni još uvijek uče kako da kontrolišu i pokazuju osjećanja onako kako to čine odrasli.
Svijest o samom sebi je stalno prisutna, naročito kada su u pitanju fizičke promjene. Samosvjesnost je takođe vrlo često rezultat toga kako mlada osoba misli o sebi ili o svom izgledu, često nerealne predstave sebe.

Iskustvo u donošenju “ispravnih” odluka je u razvoju, a mlada osoba još uvek uči o posljedicama njegovog ponašanja. Otkrivaju se “super-snage” pa mladi u svojoj poletnosti često nemaju uvid da loše stvari koje mogu da im se dogode.

Razvija se osjećajnost i empatija za ljude oko njih. Često mladi pokazuju sve više saosjećanja za ljude oko sebe, ali i upadaju u neprijatne društvene situacije jer su ubijeđeni da razumiju svoje i tuđe osjećaje i poruke.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta