Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Svi se slažu da je agresija kod djece u prvom redu stvar vaspitnog stila roditelja i okolnosti u kojima dijete odrasta, ali moderan način života donio je nove "okidače". Prvu fizičku agresiju kod djece roditelji obično primjećuju ubrzo nakon prvog rođendana. 

Od 17. mjeseca života, kažu istraživanja, čak 90% roditelja navodi da je njihovo dijete katkad agresivno.

Tjelesna agresija dostiže vrhunac neposredno prije drugog rođendana, a potom bi se u normalnim okolnostima trebala “povlačiti” ili barem rijetko ispoljavati. Psiholozi proučavaju uzroke agresije kod djece. Neki kažu da su agresivne epizode stvar temperamenta, drugi viška hormona testosterona, ali većina se slaže kako je to prije svega posljedica odgojnog stila roditelja i okolnosti u kojima dijete odrasta. Posljednje vrijeme, ipak, sve je više agresivnih ispada kod djece kad im se zabrane telefoni, tableti i ostali ekrani, a porast agresije među djecom dovodi se u vezu i s nasilnim video igricama kojima su izloženi.

Kako kao roditelj možete pomoći djetetu?

  • Otkrijte pravi uzrok agresije. Kada saznate zašto vaše dijete udara, moći ćete mu pomoći.
  • Pomozite djetetu u verbalizaciji. Kada bolje usvoji jezične vještine, moći će vam reći što ga muči te na miroljubiviji način iskazati svoje potrebe.
  • Budite mirni i dosljedni u svojim postupcima. Odmaknite dijete od djeteta s kojim je ušlo u sukob, objasnite mu kratko i jasno da ne prihvatate takav oblik ponašanja vodeći računa o njegovu uzrastu i sposobnosti razumijevanja.
  • Nemojte kažnjavati, gristi ili čupati dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na “žrtvu” i uključite u pomaganje u smislu maženja i tješenja. Tako će dijete uvidjeti da ono što je napravilo drugu osobu boli.
  • Nemojte od djeteta tražiti objašnjenje svog ponašanja, vjerojatno ga ne zna. Usmjerite se na rješavanje problema i učenje poželjnog ponašanja koje ćete nagraditi.
  • Vlastitim primjerom pokažite poželjan način rješavanja problema.
  • Pokušajte predvidjeti i izbjeći situacije u kojima bi se agresija mogla pojaviti.
  • Ponudite djeci dovoljno različitih aktivnosti i igračaka kako se ne bi sukobljavala oko njih.
  • Osigurajte djetetu dovoljno prostora i aktivnosti za “pražnjenje” energije.
  • Pružajte svom djetetu ljubav svaki dan i u dovoljnoj količini jer će samo tako dijete osjećati sigurnost i povjerenje. Ne kažnjavajte dijete uskraćivanjem svoje ljubavi i brige jer su ljubav i briga osnova zdravog razvoja naših mališana. I kada ste ljutiti, recite svom djetetu da ga volite, ali da ne dopuštate njegovo agresivno ponašanje.
  • Red i dosljednost u svakodnevnom životu kod djeteta smanjuju neizvjesnost, nervozu i stvaraju osjećaj sigurnosti. Organizujte njihovu svakodnevicu tako da bude predvidiva: sve u svoje vrijeme, na svome mjestu, na jednak način (što djetetu daje osjećaj sigurnosti); sport, rekreacija, opuštanje (što utiče na smanjivanje napetosti); postavljanje granica i pravila prihvatljivog ponašanja (što djetetu pruža predvidivost i sigurnost).

Izvor: https://www.roditelji.hr/

Veličina fonta