Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mnogi roditelji imaju grižu savjest kada njihovo jednogodišnje dijete sjedi na podu i naizgled ne čini ništa osim što gleda muvu na zidu. “Trebali bi se igrati s njom”, kaže vam vaš unutrašnji glas, ali bolje je da ne podlegnete tom osjećaju. Jer gledanje muve za dijete nije dosađivanje.

Naprotiv to je djetetov projekt i ono je uzbuđeno zbog toga što se samostalno zabavlja. Posredno vježba i koncentraciju jer se fokusira samo na tu jednu muvu i njene avanture. Sve su to vrlo važne aktivnosti, zar ne? Čim dijete navrši tri ili četiri mjeseca, mame i tate mogu (i trebaju) podsticati samostalnu igru. 

Ovi savjeti će vam pomoći:

  1. Pustite
    Ako je vaše dijete “zauzeto”, ne prekidajte ga. To vrijedi za stariju djecu, ali i za bebe. Većina beba nakon buđenja tiho leži u svojim krevetićima, proučavaju svoje ruke ili mašu s njima. To su počeci nezavisne igre.

    Savjet: Možete produžiti tu fazu samostalnog igranja podsticajnim i šarenim pokretima, zvečkom, malim ogledalom zvončićem ili plišanim životinjicama koje ćete pričvrstiti za krevetić.

  2. Stvorite uzbudljivo okruženje
    Kad beba leži na podu okružite je s nekoliko zanimljivih igračaka na dohvat ruke.
    Savjet: Ove igračke nudite samo kad se vaše dijete igra samo. Nakon igre ih pokupite jer ćete time podstiču interesovanje.

  3. Uvesti igru svaki dan
    Mala djeca će najbolje pronaći svoj ritam igre kad imaju priliku redovno igrati se sama. Idealno je ponuditi djetetu igranje u isto doba dana (jednom do dva puta dnevno). Osigurajte mu mirnu atmosferu, bez televizora i pozadinskih zvukova s radija.

    Savjet: Vaše dijete se ne igra samo? Igrajte se uz njega (ali ne s njim) i okrenite se nekoj drugoj aktivnosti čim ono “zaroni” u svoju igru.

  4. Izvan sobe
    Samostalno igranje uključuje i trenutke kad se dijete nastavlja igrati iako ste vi izašli iz prostorije na nekoliko minuta. To možete učiti već od četvrtog mjeseca života – odaberite trenutak u kojem je vaše dijete fascinirano nečim, a zatim napustite sobu.
     
    Savjet: Ako vaše dijete ne voli ostati samo, vježbajte tu situaciju. Najavite mu da ćete kratko otići do sobe, i stalno govorite na glas kako bi vas dijete čulo.

  5. Pričekajte s intervencijama
    Otkotrljala se loptica, prevrnuo se medo - takvih situacija će biti na pretek, ali ne morate odmah priskakati djetetu u pomoć. Pričekajte trenutak jer možda samo može riješiti problem.

    Savjet: Ponekad je dovoljna samo mala podrška koju ćete pružiti pitanjem “Kako možeš dohvatiti loptu?” I evo već se ponovno zaigralo.

  6. Ne očekujte previše
    Sva djeca mogu naučiti igrati se sama. Ali koliko dugo će učenje trajati, zavisi o temperamentu djeteta. Normalno je da djeca mlađa od 1 godine sama provedu u igri 5 do 10 minuta, između 1 i 3 godine 15 do 30 minuta. Svakako ostanite blizu.
    Savjet: Koristite to vrijeme za sebe i ako morate samo podignite noge u vazduh!

Izvor: https://www.roditelji.hr/

Veličina fonta