Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima treba pomoć puno efikasniju od utješne rečenice "Smiri se!". Jednako kao što odraslima pomažu, tako će vježbe disanja pomoći i djeci da se opušte i oslobode stresa

  1. Kontrolisano disanje
    Polako i duboko udahnite (kao da mirišete cvijet ili neko fino voće npr. jagodu), zadržite dah par sekundi, a potom vrlo sporo izdahnite (kao da gasite svijeću ili duvate balon od sapunice da bude što veći). Dok izdišete, možete sam sebi reći "opusti se". Ponovite ovo nekoliko puta. Disanje na ovaj način može pomoći opuštiti se od napetosti i osjećati se smirenijim.

  2. Disanje "s prijateljem"
    Za ovu vježbu trebati će djetetu neka igračka, plišani medvjedić ili igračku. Starija djeca i adolescenti mogu koristiti telefon. Legnite na pod na leđa i stavi igračku na stomak. Sada napravite nekoliko dubokih udaha kroz nos i izdaha kroz usta. Primijetili ste kako se medo diže i spušta dok dišete. Kada ste spremni, duboko udahnite kroz nos i osjetite kako se stomak puni vazduhom. Potom nježno izdahnite kroz usta, nježno i polagano. I ponovo, duboko udahnite i nježno izdahnite polako. I ponovo, duboko udahnite i polako izdahnite. Nastavite duboko udisati i pratite kako se stomak diže, a medvjedić diše zajedno s vama, dok ga držite rukama.

  3. Disanje stomakom (abdominalno disanje)
    Sjednite na stolicu i udobno se smjestite, leđa neka budu uspravna, ali opuštena. Ako vam odgovara zatvorite oči, ili samo spustite pogled i usmjerite ga u jednu tačku ispred sebe. Sada usmjerite svoju pažnju na disanje. Duboko udahnite kroz nos i primijetite kako se vaš stomak podiže, jer vazduh dolazi sve dolje do stomaka….I dok izdišete na nos ili usta stomak se spušta, jer vazduh izlazi napolje….Možete staviti ruku na stomak i sljedećih nekoliko trenutaka pratiti pokrete stomaka koji prati disanje…. Primijetite kratku pauzu između udaha i izdaha…Nastavite disati normalno, nema potrebe da kontroliše ili mijenjate svoje disanje…. Disanje i dah mogu biti dugi ili kratki, ravnomjerni ili isprekidani, tihi ili glasni, topli ili hladni…Prije ili kasnije, vaš um će početi lutati, vaša pažnja će skrenuti s disanja u stomaku na nešto drugo…možda na zvukove, misli, osjete u tijelu ili osjećaje. To je potpuno u redu. Kada primijetite da vaša pažnja više nije na disanju, samo nježno vratite pažnju ponovno na disanje i osjete u stomaku….na pokrete stomaka pri svakom udahu i izdahu….Vaš jedini posao je da pratiti pokrete stomaka koji se mijenjaju sa svakim udahom i sa svakim izdahom. Budi nježan prema sebi, najviše što možete….Ne trebate brinuti radite li ovo tačno. Nema pravog ili pogrešnog disanja. U redu je i ako vam pažnja luta. To je upravno ono što mozak radi. Ne brinite, samo vježbajte vratiti svoju pažnju ponovo na disanje…

    Izvori: "Sva lica dječje depresije i kako je prevladati - psihoedukativna radna bilježnica" (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba)

        https://www.roditelji.hr/

Veličina fonta