Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Imenovanje boja dio je kognitivnog razvoja djeteta i odvija se kroz nekoliko nivoa. Dijete je oko treće godine spremno da nauči da razlikuje boje, da razvrstava predmete po bojama i tek na kraju da imenuje određenu boju.

Razvoj percepcije boja kreće uočavanjem crvene i žute, a zatim zelene i plave. Ukoliko želite da kroz svakodnevne aktivnosti uvedete dijete u svijet boja evo nekoliko savjeta. 

Počnite sa osnovnim bojama, najprije sa jednom, crvenom. Kada dijete bude sigurno da poznaje tu boju ponudite mu drugu, žutu. Ideje za uvježbavanje jedne boje: npr. neka dijete slaže kulu od kocaka jedne boje ili može da sakuplja loptice jedne boje. Ovako omogućavamo djetetu da se skoncentriše na samo jednu boju. Razgovarajte o bojama tokom šetnje npr: ako dijete kaže “Vidi auto” vi dodajte i boju kao karakteristiku. U parku dijete može da kaže “Idem na tobogan”, a vi dodajte “Na crveni tobogan”.
 
Boje mogu da se uče i preko asocijacija, npr. slikovnica gdje dijete otvori prozorčić i vidi neki pojam određene boje, npr. crvenu jabuku ili žuto pile.

Evo predloga igara koje mogu podstaći djetetovo znanje o bojama:

  • Kada imenujete predmete iz okruženja kažite i njegovu boju,
  • Možete da pravite poređenja: crveno kao jagoda, žuto kao limun, zelena kao trava, plava kao nebo,
  • Imenujte boje kojima crtate ili bojite,
  • Razvrstavajte igračke i predmete po boji (bockalice, pom-pom loptice, kocke…)
  • Pravite oblike od plastelina, npr: voće i povrće.

Izvor: www.decijapsihologija.rs

Veličina fonta