Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Praktikovanjem sporta od malih nogu stvaraju se navike i gradi ljubav za svakodnevnim vježbanjem i bavljenjem sportom tokom cijelog života. Pravilna i redovna fizička aktivnost utiče na:

  • Pravilan rast i razvoj i poboljšava prilagođavanje djeteta društvu.
  • Zdravstveno stanje djeteta. Manje vremena provodi ispred televizora i računara tako da djeluje kao prevencija od gojaznosti.
  • Razvoj motoričkih sposobnosti čime se stvara podloga za usvajanje kompleksnijih vještina.
  • Psihičke sposobnosti jer djeca zadovolje svoje potrebe za kretanjem tako da su manje sklona nervozi, potištenosti i napetosti.

Koju aktivnost odabrati?
Prilikom odabira aktivnosti svakako vodite računa o starosnom uzrastu vašeg djeteta kao i o njegovim sposobnostima. Prije nego što se odlučite za neku od fizičkih aktivnosti važno je da objasnite djetetu da u bilo kojem trenutku može promijeniti sportsku aktivnost, neće osjećati pritisak i prihvatiće to kao igru. Najvažnije je da se djeca dobro zabavljaju i druže s vršnjacima, ako taj faktor nedostaje upražnjavanje vježbi će biti kontraproduktivno i dijete će odustati od sporta.

Kako zainteresovati dijete za fizičku aktivnost?
Poznato je da djeca posmatraju i oponašaju svoje roditelje, zato se ponašajte onako kako biste željeli da se ponašaju vaša djeca. Slobodno vrijeme odvojite za zajedničku vožnju biciklom ili za šetnju parkom.

Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Naviknite dijete da je u pokretu od malena: postaće njegov svakodnevni način života i zdrava navika s kojom će odrastati.
  • Budite aktivni i energični, odvojite vremena da zajedno budete aktivni i u igri.
  • Dozvolite djetetu da samo odabere svoje tjelesne aktivnosti: tako će se sa zainteresovanošću i žarom posvetiti igri.
  • Upoznajte dijete sa različitim tjelesnim aktivnostima tako što ćete podstaći njegovu radoznalost.
  • Smanjite vrijeme koje provodi za računarom i televizorom i odvojte više vremena koje će provesti u pokretu.

Tjelesna aktivnost i psihički razvoj
Od najranijeg djetinjstva do puberteta, pravilna tjelesna aktivnost (u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom) pomaže u održavanju tjelesne težine, pravilnom razvoju, podstiče rast, štiti od ozbiljnijih bolesti, doprinosi jačanju organizma, okretnosti, izdržljivosti, društvenosti i još mnogo toga.

Izvor: www.psihocentrala.com

Veličina fonta