Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mnogo je načina uz pomoć kojih roditelji mogu pomoći razvoj finih motoričkih sposobnosti kod djece. Pri tome, nije neophodno mnogo ulaganja, možete koristiti najobičnije stvari koje već imate u kući, poput, na primjer, makarona ili materijala koji se lako i povoljno mogu naći u knjižari, kao što su plastelin, glina i masa za modelovanje. 

Djeca se jednostavno moraju puno igrati jer je igra neophodna za svestrani razvoj svakoga djeteta. Vrijeme će proletjeti i uskoro ćete pronaći svoga mališana spremnog za polazak u školu i za nove obaveze. Predškolske aktivnosti bi trebalo da budu više zabavne igre koje će razviti razne životne vještine i omogućiti djetetu da bude spremno za sledeću fazu zvanu škola.
 
Među dugim spiskom zabavnih igara koje možete i sami izvoditi kod kuće, nalazi se i modelovanje raznih oblika od plastelina, mase za modeliranje ili gline. Igranje s navedenim materijalima pružiće zaista vidljiv efekat na razvoj grafomotorike. Ukupna aktivnost ima puno prednosti i vi, kao dobar roditelj, morate ohrabriti svog mališana da se zainteresuje za igru plastelinom ili glinom, čak i ako ranije vaše dijete nije pokazivalo interesovanje. 

Postoji nekoliko načina da igru učinite zanimljivom.
Za početak, potrebno je da odredite koji materijal će najviše odgovarati vašem djetetu. 

Koji materijal odabrati?
U prodavnicama možete naći klasični plastelin (tvrđi), masu za modelovanje nalik na Plej Doh (Play Dough) - mekša vrsta plastelina za djecu, kao i glinu za oblikovanje. Neki setovi uključuju i valjak i modle za oblikovanje, uz pomoć kojih možete izraditi i zahtjevnije objekte, poput robota ili ribe. 

Plej Doh masa za oblikovanje
Za mlađu djecu preporučujemo da počnete s masom za oblikovanje koja dolazi u više jačih boja, bazirana je na brašnu i vodi i veoma lako se oblikuje. Prilikom miješanja mase različitih boja dolazi do njihovog sjedinjavanja, pa tako dijete može da nauči i osnovne pojmove o miješanju i kombinovanju boja. Ukoliko dođe do sušenja mase, sve što je potrebno je da je malo pokvasite, premjesite i tako ćete moći da joj produžite životni vijek. 

Masa za modelovanje
Masa za modelovanje je istovremeno fleksibilna i jaka, što je čini idealnom za fine motoričke vježbe. Mekša je od plastelina, a nije toliko mekana popust Plej Doh-a tako da je idealna za predškolce i djecu početnih razreda. Djeca mogu koristiti svoje vještine rezanja, vajanja i slaganja kako bi napravila sve, počevši od visokog tornja, do posude sa supom od mase za modeliranje.

Masa za modeliranje je čvršća od uobičajenog tijesta za igru, tako da je potrebno više snage i vještine da se masa stisne i oblikuje. Ovo je sjajna praktična aktivnost za razvoj mišića ruku i koordinacije.
Ova aktivnost kombinuje kreativne vještine s vještinama inženjeringa i pruža finu motoričku i senzornu igru. Za najbolji učinak na grafomotoriku, dobro je da podstreknete dijete da oblikuje što sitnije kuglice od mase.

Ova aktivnost idealna je kada ste prinuđeni da provedete vrijeme u zatvorenom, kada se djeca oporavljaju od virusa ili je jednostavno kišan dan napolju.
Dodatna prednost je što djeca jačaju mišiće koje će koristiti za pisanje rukom.

Potrošni materijal za finu motoričku igru sa masom za modelovanje:

  • plastične slamke
  • masa za modelovanje
  • makaze.


Učenje kroz igru sa masom za modeliranje

  1. Odrežite slamke različitih dužina. Razvaljajte masu za modeliranje u trake tako da odgovaraju dužinama slamke.
  2. Rasporedite različite dužine slamke u podlozi od mase za modeliranje počevši od najviše do najkraće slamke.
  3. Napravite obruče od traka mase za modeliranje koje ste pripremili u prvom koraku i stavite ih na slamke postavljene u masu za modeliranje.
  4. Izrežite slamke i slamke od mase za modeliranje da napravite špagete ili supu, koristeći poklopce za tegle i tanjire.

Za kraj, nadamo se da smo vam malo približili cjelokupnu priču za igru s plastelinom i glinom i da ćete istu početi da primjenjujete sa svojim djetetom. Obavezno pronađite malo vremena i za zajednički rad jer smo uvjereni da će imati pozitivan efekat ne samo na vaše dijete, već i na vas same.

Izvor: www.pulseserbia.com

Veličina fonta