Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Period kada vaše dijete kreće u vrtić je za njega veoma važan momenat u životu. Ovo je period kada djetetu morate pružiti neizmjernu ljubav, podršku i pomoć, tako da mu polazak u kolektiv bude lijepo iskustvo, a ne nešto za šta će imati negativne emocije. 

O svemu tome možete pročitati u nastavku teksta. 

Reakcije djeteta na vrtić
Svojim emocijama djeca pokušavaju da natjeraju roditelje da poslušaju njihove želje. To se često dešava u svakodnevnom životu, a naročitov je izraženo kod nekih novih situacija kao što je adaptacija na vrtić. Česte reakcije djece su:

  • Uporan i dug plač, naročito izražen kad dijete ostavite u vrtiću i kad dođete po njega
  • Odsustvo komunikacije s vaspitačima i djecom
  • Odbijanje hrane i smanjen apetit
  • Obavljanje nužde u gaćice iako već duže vrijeme dijete ne koristi pelene
  • Često buđenje noću i plakanje
  • Odbijanje popodnevnog spavanja u vrtiću i kod kuće
  • Pad imuniteta

Iako su sve ove reakcije nešto što može uplašiti roditelje, pa se oni onda razmišljaju da li su učinili pravu stvar upisavši dijete u kolektiv, sve to se vremenom sredi i dijete postepeno prihvata pravila ponašanja. Najčešće prvo prestane sa dugim plačom, pa počne da jede zajedno s drugom djecom, a nakon toga ostane i da spava i obično se u tom periodu smire i ostale reakcije.

Šta sve pruža vrtić djetetu

  • Dijete uči da dijeli, ljubav, igračke, pažnju, što je posebno bitno za djecu koja nemaju brata ili sestru
  • Dijete uči pripadnost, različitosti, da prihvata drugu djecu bez obzira na razlike u koži, polu, rasi
  • Da se nauči strpljenju, da odloži svoje potrebe i da zna da sačeka red
  • Uči šta su njegove jače strane a šta slabosti i da radi na svojim mogućnostima
  • Dijete uči od druge djece, lakše prihvata i usvaja novosti ukoliko one dolaze od druge djece, kao i modele ponašanja
  • Shvata da kao i on i druga djeca imaju strahove, brige i na ih međusobno kroz komunikaciju sa vaspitačem i vršnjacima uspješno rješava.

Polazak u vrtić je promjena i za roditelje
Iako je polazak u vrtić djeteta za vas bitna stvar, ona može donjeti i dosta stresa. Ni jedan roditelj ne može biti opušten ako ostavi uplakano i uznemireno dijete u vrtiću, a to je najćešći slučaj. Zato je psihička priprema nešto što je bitno i za dijete i za roditelja. Da bi dijete što lakše prihvatilo adaptaciju i vrtić kao mjesto koje je za njega poslije kuće najprihvtljivije za boravak potrebno je:

  • Da se svi ukućani slože oko polaska djeteta u kolektiv, da nema suprotstavljenih mišljenje, jer će se u suprotnom dijete zbuniti i neće biti sigurno da li je to za njega dobro ili ne
  • Da roditelj bude siguran da želi da dijete upiše u kolektiv jer svojom nesigurnošću i nezadovoljstvom te iste emocije prenosi i na dijete, što može da izazove odbojnost i odbijanje vrtića i svega što ima veze s tom institucijom
  • Da prihvati da je bol sastavni dio odrastanja i ma koliko pokušavao da dijete poštedi te trenutne patnje to će samo odložiti sve reakcije koje dijete ima polaskom u vrtić, do momenta kad će dijete svakako morati da krene u školu

Posvetite pažnju djetetu
I nakon što odlučite da je ipak pravo vrijeme da vaše dijete krene u jaslice ili vrtić gledajte da mu nakon povratka iz boravka posvetite što više pažnje, kako bi ono shvatilo da nije napušteno i da ga i dalje neizmjerno volite.

Šetajte s djetetom, idite u kupovinu, vodite dijete u park, nagradite ga novom igračkom, kupite mu omiljeni slatkiš. Iskažite mu ljubav na sve moguće i nemoguće načine. I naučite vaše dijete da sve što radite za njega je za njegovo dobro i da ćete vi bez obzira na sve biti uvijek tu kao podrška za svaki problem, za svaku nedoumicu i za sve što ikad djetetu bude zatrebalo.

To je jedini način da vaše dijete strekne to toliko potrebno samopouzdanje, da zna da ima nekog na koga uvijek može da računa i da nema potrebe da brine da ćete ga zapostaviti i zanemariti ma šta da se u životu desi.

Samo tako će vaše dijete odrasti u emotivno i psihički stabilnu i jaku osobu koja će svojoj djeci težiti da pruži ljubav i podršku i da bude bar kao vi, ako ne bolji roditelj od vas.

Izvor: www.toposiguranje.rs

Veličina fonta