Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Djeca obično imaju poteškoća da se fokusiraju tokom dužeg vremena na neki zadatak - mnogo je “drugog posla” i dešavanja u životu. Zato u nastavku pročitajte, na koji način možete poboljšati koncetraciju djeteta: 

Provjerite da zadaci odgovaraju nivou zrelosti djeteta
Često je razlog nedostatka koncentracije taj što je zadatak ili previše lak ili previše težak. Pogledajte šta radi vaše dijete i procijenite da li to odgovara njegovim znanjima i sposobnostima. Isto tako, činjenica je i da su nam obavezni zadaci dosadni, zamorni i monotoni. Potrudite se zato da objasnite djetetu da nekad moramo da radimo stvari koje nisu zabavne niti zanimljive.

Još jedna korisna stvar za dijete je i da zna da što prije završi taj “dosadni” zadatak, to će više vremena imati za stvari koje voli.

Podijelite veliki projekat na manje zadatke
Odlična taktika koja će vam pomoći da povećate koncentraciju vašeg djeteta je da podijelite veći zadatak na više manjih.

Preveliki zadaci mogu lako da umore dijete i daju mu osjećaj da ni „ne zna odakle da počne”. Jednostavno raščlanjivanje tog zadatka će djetetu pružiti osjećaj da napreduje kako bude završavalo dio po dio.

Maksimalno smanjite distrakcije
Omogućite djetetu da ima mira kada mu je potrebna koncentracija. Imajte na umu da djeca još uvijek nemaju razvijenu sposobnost “ignorisanja” stvari koje odvlače pažnju koju posjeduju stariji.

Zvuk televizora, čak i kada dolazi iz druge sobe, djeca teško mogu da zanemare. Nježna muzika u radnom dijelu može da pomogne i zamaskira zvukove.

Igrajte se igre “pobijedi sat”
Namjestite tajmer za određeni zadatak s kojim dijete može da se takmiči. Nekada će djetetu kratke sekvence pomoći da se duže koncentriše. Pravilo je da se računa minut za koncentraciju po godini i po zadatku. Naravno, to je samo linija vodilja, puno je izuzetaka i najbolje ćete znati da namjestite tajmer kada budete probali ovu igru s djetetom. 

Naučite dijete kako sebi da postavlja ciljeve
Postavljanje ciljeva je odličan način za povećanje djetetove sposobnosti da se fokusira. Ciljevi koje dijete samo sebi postavi (uz vašu pomoć i sistem nagrada) mogu da budu fantastičan motivator.

Hvalite dijete
Kada primijetite da se dijete skoncentrisalo na neki zadatak stavite mu do znanja da ste to primetili i pohvalite ga.

Vodite zdrav život
Dobra ishrana i dovoljno sna su veoma važni faktori koji vam mogu pomoći da naučite dijete kako da se skoncentriše na neki zadatak.

Ishrana bogata prostim ugljenim hidratima izaziva pospanost dok će složeni ugljeni hidrati, proteini i svježe voće i povrće pomoći djetetu da se bolje skoncentriše.

Igrajte igre memorije
Koncentracija se jača treninzima, kao mišići, i vremenom postaje duža i efikasnija. U ovu svrhu možete koristiti igre memorije, kao zabavan način vježbanja koncentracije.

Nemojte pretjerati s obavezama
Djeca koja su preopterećena različitim aktivnostima su umornija i teško im je da se skoncentrišu. Ostavite djetetu vrijeme za fizički ali i mentalni odmor.

Ustalite rutinu
Pružite djetetu organizovan život ustaljivanjem rutine (buđenje, poslovi, domaći, vrijeme za spavanje) i daćete mu obrazac koji će mu pomoći da zna šta će se desiti sljedeće.

Na ovaj način će manje razmišljati o tome kako da se zabavi i neće gubiti koncentraciju. Obratite pažnju na to da rutina treba da odgovara i vama i djetetu.

Vježbajte i tijelo i um
I umne i fizičke vježbe su veoma važne za popravljanje koncentracije.
Za um su dobre igre strategije, pogađanja ili zajedničkog kuvanja, gde djeca treba da čitaju i prate recept. Što se fizičkih aktivnosti tiče, naučno je dokazano da djeca koja su aktivna najmanje 30 minuta dnevno imaju bolji uspjeh u školi, bolju koncentraciju i pozitivnija su.

Pomozite djetetu da savlada stres oko škole
Nemojte biti odsutan roditelj kada se radi o domaćim zadacima. Odvojite vrijeme da zajedno s djetetom pogledate domaće zadatke i pomognete gdje god je pomoć potrebna. Za lakši rad možete zadatak pretvoriti u igru u kojoj dijete za određeni broj tačnih odgovora dobija nagradu.

Budite iskreni i otvoreni s djetetom
Vaše dijete dobro zna kada se nešto dešava u porodici i raspoloženje koje vlada u kući može jako uticati i na njega. Ako nešto nije u redu, razgovarajte s djetetom o njegovim osjećanjima.
Porodični stres dijete može da prenese u školu i popusti s koncentracijom.

Izvor: www.najboljamamanasvetu.com

Veličina fonta