Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ključne činjenice:

  • Približno 15% svjetske populacije - (1), što predstavlja više od milijardu ljudi, živi s invaliditetom, a između 2% i 4% imaju otežan svakodnevni život bez asistencije. 
  • Invalidnost je više zastupljena u zemljama s niskim i srednjim dohotkkom, nego u zemljama s visokim dohotkom - (2).
  • Invalidnost, rod, nacionalnost, etnička pripadnost, siromaštvo i mnogi drugi faktori utiču na pristup internetu. Pristup zasnovan na onlajn resursima i visokim tehnologijama nije uvijek idealan za stvaranje inkluzivnog obrazovnog okruženja. 
  • Trenutno, usljed nedostatka raščlanjenih podataka i informacija, nejasno je koliko učenika s invaliditetom dobija neadekvatnu obrazovnu podršku kao rezultat COVID-19 pandemije.

Obrazovne potrebe učenika s invaliditetom tokom COVID-19

Širom svijeta, životi najmanje 1,5 milijarde učenika i njihovih porodica su značajno pogođeni zatvaranjem škola izazvanim COVID-19 - (3). Vlade su reagovale organizovanjem nastave na daljinu - velikim dijelom putem interneta - kako bi obezbijedile da učenici nastave sa svojim obrazovanjem.

Međutim, ove mjere ne rješavaju neometan nastavak obrazovanja za sve učenike. Procijenjenih 1,5 milijardi pogođenih učenika ne uzima u obzir sve one koji su marginalizovani, zapostavljeni ili „nevidljivi“ u obrazovnim sistemima. Onlajn platforme i resursi za učenje moraju biti dostupni i prilagođeni potrebama svih učenika kako bi vlade, škole i nastavnici osigurali da učenici ne budu zapostavljeni dok su škole zatvorene, kao i nakon što se škole otvore, bez obzira da li će se to desiti za šest mjeseci ili za godinu dana. 

Prepreke u obrazovanju u praksama učenja na daljinu 
Učenici s invaliditetom susrijeću se s različitim preprekama u obrazovanju. 

Na primjer:

  • Tokom zdravstvenih kriza, kao što je COVID-19, osobe s invaliditetom često dobijaju nedovoljno pomoći i neadekvatno obučene nastavnike - (4)
  • Potrebno je više vremena i sredstava kako bi neki učenici s invaliditetom aktivno učestvovali u učenju - (5). To uključuje opremu, pristup internetu, posebno osmišljeno gradivo i podršku. Ovo čini učenje skupljim za učenike i njihove porodice.
  • Zatvaranje škola negativno utiče na učenike s invaliditetom i na dodatne načine. Oni gube pristup školskim obrocima - (6) kao i igri s njihovim prijateljima - (7), što je podjednako važno za razvoj i obrazovanje.
  • Još jedna prepreka je činjenica da mnogim nastavnicima nedostaju odgovarajuće IKT znanje i vještine. U prosjeku četrdeset posto nastavnika u zemljama članicama OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), nedostaju stručne IKT vještine8. Oni nijesu spremni za nastavu putem interneta i ne mogu biti osigurati da učenici prate nastavu, naročito kad su u pitanju učenici s invaliditetom. Trenutno nema dostupnih podataka o digitalnim vještinama specijalnih edukatora u zemljama u razvoju ili manje razvijenim zemljama.

Prepreke u obrazovanju i relevantni resursi 
Vlade mogu poboljšati procese i ishode učenja učenika s invaliditetom tokom COVID-19 na sljedeći način: 

      1.  Procjena prilagođavanja 

Nastavnici, roditelji i učenici pojedinačno procjenjuju situaciju svakog učenika i razmatraju prilagođavanje potrebno za učenje na daljinu. Neki primjeri uključuju korišćenje alternativa za štampane formate, kao što su audio ili drugi formati, kao i slike, fleksibilne rasporede i rokove, kao i asistivnu tehnologiju.

Izvori

      2.  Izmjena nastavnih programa i uputstava 

Učenje na daljinu se zasigurno razlikuje od poznatog okruženja učionice. Ovo uključuje očekivanja od učenika i metodologiju nastave. Nastavni program se mora često prilagođavati. Na primjer, domaći zadaci se mogu pojednostaviti, omogućavajući učenicima da diktiraju umjesto kucanja, a audio materijali mogu biti obezbijeđeni za zadatke čitanja.

Izvori

      3.  Korišćenje univerzalnog dizajna za učenje (UDL) 

UDL ima za cilj da pomogne nastavnicima kako bi uticali na veliki broj učenika, fokusirajući se na način na koji učenici uče i pokazuju znanje.

Izvori

      4.  Sprovođenje projektne nastave 

Istraživanja pokazuju da učenici s invaliditetom uče bolje istražujući i analizirajući kako bi završili projekat. Projektna nastava takođe poboljšava samopoštovanje i promoviše pozitivnu angažovanost. Za ovu vrstu učenja su od ključne važnosti Koliko nastavnici redovnih škola, toliko i specijalni edukatori. Oni moraju osmisliti i predstaviti zadatke i osigurati da svi razumiju kako ih riješiti.

Izvori

      5.  Osiguranje individualizovanog obrazovnog programa (IOP) 

IOP zahtijeva da nastavnici, učenici, roditelji i porodice rade zajedno kako bi odlučili o efikasnosti učenja na daljinu i kako najbolje nastaviti s obrazovanjem svakog učenika.

Izvori

       6.  Podrška nastavnicima 

Kako škole prelaze na onlajn učenje tokom COVID-19 važno je pružiti smjernice i odgovarajuće resurse, zasnovane na podacima, o tome kako predavati na daljinu i onlajn. 

Izvori 

      7.  Pružanje podrške porodici i starateljima

Sistemski pristup je neophodan kako bi se pomoglo roditeljima i starateljima, kako s obavezama kod kuće, tako i s obrazovanjem učenika. 

Izvori

Kolektivna odgovornost - potreban je dalji napredak 
Gore navedeni prijedlozi samo su vrh ledenog brijega. Kolektivna je odgovornost vlada, nastavnika, roditelja i staratelja da pomognu u smanjenju obrazovne nejednakosti učenika s invaliditetom, posebno tokom vremena krize kao što je COVID-19. Da bi se osigurala sistematska, dugoročna rješenja, moraju se istražiti svi faktori koji utiču na pristup obrazovanju, uključujući politike, zakonodavstvo, finansiranje, ljudske resurse i podatke. 

Preveo s engleskog: Ognjen Tasić 
Izvor: UNESCO 

 

Veličina fonta