Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Djeca uzrasta do dvije godine neprekidno se razvijaju, pa su najbolje igre za dvogodišnjake često upravo one koje na njih djeluju podsticajno. A da bi se održao korak s njihovom nepresušnom energijom sve vrijeme je potrebno iznalaziti nove igre koje će za njih biti dovoljno uzbudljive i nadahnjujuće.

Ako su ti u tom smislu potrebni određeni prijedlozi, ovdje ćeš pronaći neke od najboljih vaspitnih igara za dvogodišnjake.

  1. Jednostavne jezičke igre za dvogodišnjake
    S nepune dvije godine, tvoj mališan možda već uveliko brblja i ponavlja svaku riječ koju izgovoriš. To je savršen uzrast da se s njim poigraš nekoliko jednostavnih jezičkih igara, kao što su „Ivan pjeva” i „Idemo na izlet”. Daj svom mališanu nekoliko aktivnih smjernica kao što su „Ivan pjeva la-la-la” ili „Ivan lupka prste na nogama”. Vrlo zabavan način da tvoj mališan razvija motoričke i jezičke vještine.

  2. Kockice za slaganje u domaćoj izvedbi
    Igre sa dvogodišnjacima u zatvorenom prostoru ne znače da istoga časa moraš da poletiš u najbližu prodavnicu s igračkama. Mogu da posluže i sasvim obični predmeti koji se već nalaze u kući, kao što su kartonske tube od toalet papira, tako da i njima, umjesto da koristite kockice, možete da gradite vile i kule. Nama se dopadaju kartonske tube Zewa jer su čvrste i ne prevrću se tek tako. Nauči svog mališana kako da pomoću kartonskih tubi sagradi piramidu, pa je na kraju zajedno srušite i kikoćite se do mile volje.

  3. Napravi farmu pomoću gline
    Pokaži svom mališanu kako od gline može da napravi jednostavne životinje. Nakon što ih napravite, možete da se igrate zamišljene farme. Ovo je jedna od najboljih vaspitnih igara za dvogodišnjake budući da kod djece podstiče formiranje rječnika, dopirnosi jačanju čula, motoričkih vještina i razvoju maštovitosti. S ovom igrom popričekaj dok tvoj klinac ne proslavi svoj drugi rođendan (oblikovanje glinom se preporučuje za djecu stariju od dvije godine) i sve vrijeme tokom igre budi uz njega.

    U uzrastu od dvije godine djeca više od svega obožavaju da oponašaju druge: htjela bi da urade sve ono što i ti radiš. Zašto ih onda ne bi podstakao/podstakla da ti pomognu u čišćenju? Samo im daj nekoliko kuhinjskih ubrusa da njima brišu po radnoj površini. U ovoj životnoj dobi možda i neće biti od prevelike koristi, ali nikad nije prerano da počnu da se upoznaju s važnošću čistoće i higijene.

  4. Iscrtavanje oblika tijela
    Na pod postavi hamer ili neki list hartije ogromnog formata (format A0 sasvim je dovoljan, a ako pri ruci nemaš papir ove veličine može da posluži i onaj ukrasni), pa neka mališan legne na njega, a ti zatim iscrtaj oblik njegovog tijela. Kad to završiš, neka dijete na toj hartiji iscrta svoje lice i odjeću. Ovim se djeca uče djelovima ljudskog tijela, a povrh toga i samokontroli budući da čitav minut moraju da leže nepomični! A to uopšte nije tako mali podvig, kao što sve mame i tate vrlo dobro znaju.

  5. Napravi ogrlicu od kartonskih tuba
    Ovo je jedna od onih sjajnih igara za dvogodišnjake koja može biti podjednako zabavna i ostatku porodice. Za početak, pet (ili ako na raspolaganju imaš i čitavih 10) kartonskih tuba od toalet papira ukrasi živopisnim bojama. Zatim s rolne toalet papira otcijepi podugačak niz spojenih listića, pa od njega napravi uže, a onda svom mališanu pomozi da na ovo papirno uže poput perli naniže kartonske tube od toalet papira. Krajeve papirne uzice zaveži u čvor tako da na kraju sve podsjeća na ogromnu ogrlicu. Neka i tvoja starija djeca uzmu učešće u igri i pomognu onom najmlađem da prebroji kartonske tube, pomjerajući ih poput perli na brojanici. Za ovu igru odaberi neki toalet papir koji je mekan i dovoljno snažan, kao što je Zewa, tako da papirna uzica izdrži sva ta usputna cimanja i zatezanja.

  6. Bojenje vrhovima prstiju
    Dvogodišnjaci obožavaju da prave nered, a bojenje je zabavna igra koja podstiče razvoj njihovih čula i koja će im na nekoliko sati zaokupiti pažnju. Uzmi nekoliko tempera ili vodene bojice, pa klinca postavi na ogroman komad hartije ili, što da ne, na nekoliko kuhinjskih ubrusa. Reljefni dezeni na kuhinjskim ubrusima Zewa poslužiće dobro kao šabloni za bojenje, a sam papir je dovoljno izdržljiv čak i kad se navlaži, pa će sve ovo igranje uspješno izdržati do samog kraja. Na kraju će ti u kući ponestati dovoljno slobodnog prostora da na njemu izložiš sva slikarska remek-djela svog mališana. Neka ti tokom svih njegovih slikarskih bravura pri ruci uvijek budu i dodatni kuhinjski ubrusi da odmah počistiš sav nastao nered.

    Otkrivanje novih igara koje možeš da igraš s dvogodišnjacima zabavno je i podsticajno iskustvo kako za roditelje tako i za one koji se osjećaju kao vječita djeca. Nijesu ti potrebne preskupe dječije igračke jer su najjednostavnije igre s dvogodišnjacima u zatvorenom prostoru upravo i najzabavnije.

Izvor: https://www.zewa.net/rs 

Veličina fonta