Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Dijete je prirodni istraživač i aktivno učestvuje u istraživanju svog okruženja. Posmatranjem, eksperimentiranjem pokušava razumjeti svijet oko sebe, a znatiželja ga podstiče na aktivnost u kojoj ono uči samo čineći.

Istraživačkim igrama i aktivnostima dijete razvija logičko i kreativno mišljenje, pamćenje, postavlja pitanja, a bivajući uspješno u aktivnostima, razvija pozitivnu sliku o sebi. Predmeti i materijali iz neposredne okoline, neiscrpan su izvor igre i istraživanja malog djeteta, stoga u nastavku donosimo ideje za igru materijalima koje gotovo svi imamo kod kuće.

  1. Upari predmete sa slikama

Pronađite 10-ak zanimljivijih, manjih predmeta među dječjim igračkama i precrtajte njihov oblik na papirne kartice. Zadatak vašim mališanima je da upare kartice s predmetima, roditelj može djetetu pomoći pitanjima koja će ga dovesti do samostalnog zaključivanja. Ova istraživačko-spoznajna aktivnost kod djeteta razvija sposobnost sortiranja, samostalno zaključivanje, imenovanje ponuđenih oblika, stvari i boja. 

  1. Razvrstavanje legića po bojama

Za ovu igru potrebna vam je kartonska kutija (najbolje od cipela). Na poklopcu izrežite onoliko rupa koliko imate boja. Poklopac oblijepite bijelim ljepilom i oko svake rupe obojite jednom bojom. Odvojite lego kocke od ostalih lego obilka i dajte djeci zadatak da ih, prema bojama, ubacuju kroz određene rupe u kutiju. Ova istraživačka aktivnost kod djeteta podstiče razvoj motorike, koordinaciju oko ruka, sposobnost sortiranja prema boji i obliku, imenovanje boja i oblika te samostalno zaključivanje. Roditelj može pomoći djetetu tako da se uključi u igru te svojim primjerom pokaže djetetu pravilan način igre.

  1. Pecanje slova

Igra pecanja slova može se igrati u kadi, za vrijeme kupanja, ili na pločicama pod nadzorom kako djeca ne bi prolila vodu. Natočite u veću plastičnu posudu vodu i u nju ubacite plastična slova (najčešće su to magnetska slova). Djeci dajte plastično manje cjedilo. zabavit će se hvatanjem slova, sortiranjem po boji, obliku. Ako su djeca starija (5, 6 godina), dajte im zadatak da love slova i slažu ih u riječi. Ova istraživačka aktivnost kod djece razvija sposobnost sortiranja prema kriterijumu, koordinaciju oko-ruka, podstiče djecu na učenje slova, boja i oblika. Roditelj može aktivno učestvovati u igri s djetetom, podsticati dijete na promišljanje, zaključivanje i postavljati pitanja djetetu da bi podstakao njegovu znatiželju te pomogao doći do zaključka.

  1. Igra sa špagetima

Veliko cjedilo za cijeđenje tjestenine i salate može poslužiti i kao zanimljiva igračka. Okrenite na naopako i provjerite možete li u rupice uvući neskuvane špagete. Ako su rupice dovoljno široke, dajte djeci zadatak da ih stavljaju u sve rupice. Dijete je prirodni istraživač i aktivno učestvuje u istraživanju svog okruženja. Ovom istraživačkom igrom dijete razvija koordinaciju oko-ruka, pamćenje, zaključivanje, promišljanje i taktilne osjećaje ( treba biti nježan da ne slomi špagetu).

  1. Slikanje na foliji 

Za bojanje na foliji potrebni su vam komad kartona, folija, traka/ljepilo, akrilne boje ili tempere. Folijom prekrijte jednu stranu kartona, a na zadnjoj je zalijepite trakom. Istisnite boju na plastični tanjir, a dijete neka prstom crta po aluminijskoj foliji. Crteže možete jednostavno brisati s ubrusom ili možete umjetničko djelo osušiti i sačuvati za uspomenu. Igrajući se raznim likovnim materijalima, dijete istražuje mogućnosti pojedinog materijala koji mu pruža kreativna iskustva i mogućnost stvaranja. Likovna aktivnost podstiče kreativnost, radoznalost, maštu i inicijatuvu kod djeteta. U likovnim aktivnostima sa zadatom temom, uz razvoj vizualne percepcije, pažnje i koncentracije, dijete razmješta različite elemente na papiru, razvija liniju, smisao za odabir boja, izražava svoje emocije, a stvaranje vlastitog djela pruža mu osjećaj vrijednosti i samopouzdanja.

  1. Kula od čaša

Iako može zvučati neodgovorno igrati se s čašama, slaganje piramide od plastičnih čaša zapravo je vrlo korisna igra za djecu. Djeca će uživati slagati nešto što inače nije namijenjeno za igru. Igrajući se s plastičnim čašama djeca će vježbati finu motoriku i koncentraciju, istražiti materijal, upoznavati statiku izgrađene piramide. Takođe, roditelj pitanjima i aktivnim učestvovanjem u igri (npr. Koliko si sada složio čaša? Hajdemo prebrojati zajedno!), može podstaknuti dijete na učenje brojanja ili odnose lijevo-desno, gore-dolje.

  1. Slaganje CD-ova

Ako imate manje važne CD-ove, dajte ih djeci da ih slažu na plastični stalak. Djeca zaista vole CD-ove pa će ih ova igra sigurno okupirati. Ova aktivnost kod djece podstiče razvoj fine motorike prstiju i šake, koordinaciju oko-ruka, istraživanje materijala, koncentraciju, dosljednost u izvršavanju zadatka.

  1. Kutija za karte – poštanski sandučić

Potrebna vam je plastična ili papirna kantica/kutijica na čijem poklopcu možete izrezati otvor za kartu. Dajte djeci špil karata da ih ubacuju, jednu po jednu unutar kutije. Nakon što dijete ubaci sve karte, izvadite ih i ponovno im dajte da se igraju. Ova igra zna djecu zabaviti i po 15 minuta. Kod djece utiče na razvoj fine motoričke vještine, koordinaciju ruku i spretnost.

  1. Čekićanje

Ova igra sigurno će zainteresirati vašu djecu, na vama je samo da budete spremni da će izdrobljeni sastojci možda završiti na podu. Potrebna vam je malo veća plastična ili kartonska kutija u koju stavite tjesteninu (pužiće, kolutiće…) ili hrskave žitarice. Dajte djeci u ruke čekić – igračku i zadatak da udarcima čekića drobe tjesteninu/žitarice. Nemojte pretjerivati u količinama tjestenine. Ova istraživačka aktivnost kod djece razvoja istraživanje materijala, razvoj osjećaja dodira, upoznaje sadržaj materijala, može sortirati tjesteninu po obliku. Roditelj može biti posmatrač ili aktivno učestvovati u aktivnosti sa djetetom, usmjeravati igru u željenom smjeru, postavljati pitanja djetetu i podsticati dijete na samostalno zaključivanje.

Izvor: http://www.vrtic-tresnjevka.zagreb.hr/

Veličina fonta