Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

PREPOZNAVANJE OSNOVNIH OBLIKA, BOJA I SLOVA
Ovo su najjednostavnije stvari koje možete ponavljati gdje god se nalazite. Na primjer, na ulici ste vidjeli slovo “O” ili “I”, pokažete i pjevušite.

“O” može da bude i obruč za igranje, koje je, na primer crvene boje. Stavite sve crvene igračke u obruč crvene boje.

Igrajte se sa oblicima, bojama i slovima – svuda su oko vas.

VJEŽBICE PRAVILNOG DRŽANJA OLOVKE
Crtanje izlomljenim kreonima je odličan način vježbanja finih mišića ruke da drži olovku sa tri prsta.

CRTANJE I BOJANJE
Odštampajte velike oblike na papiru i dajte djetetu da crta unutar ili izvan oblika. Vodite računa da je na ovom uzrastu jednostavnija aplikacija, bez pozadine, bolja za vežbanje.

PRAVA LINIJA
Vježbajte crtanje pravih linija, horizontalnih i vertikalnih. Konektujte tačke i tačkice, i spojite ih linijom. Ovo radite na papiru ili u prostoriji. Isto kao što djeca vole da hodaju po ivičnjacima, voljeće da hodaju i po selotejpu koji ste zalijepili privremeno na tepih.

KRUG, KVADRAT I KRSTIĆI
Kada osjetite da je dijete spremno, “začinite” igru i učenje i drugim oblicima.

VJEŽBAJTE PREPOZNAVANJE BROJEVA OD 1-9
Kada savladaju brojanje od jedan do deset, pomozite djeci da počnu i da ih prepoznaju. Pisanje brojeva još uvijek nije prioritet, ali svako dijete do šeste godine može da prepozna jednostavni broj.
Ako po dječjoj sobi okačite pojedinačne, velike slike brojeva ili slova, omogućićete učenje principom očiglednosti. Možete i zajednički da ih obojite, pa da napravite malu izložbu.

PISANJE VLASTITOG IMENA
Za razvoj vještine pisanja je bitan razvoj grafomotorike. Ovo znači razvoj fine motorike mišića šake i prstiju, kao i sposobnosti držanja olovke i pravilnog pisanja.

PISANJE I CRTANJE NA VERTIKALNOJ POVRŠINI, NA ZIDU ILI TABLI ZA PISANJE
Ovako se vježba stabilnost ramena, lakta i zgloba koja je važna u izvođenju malih pokreta ruke i šake.

SJECKANJE MAKAZAMA
Naravno, bezbijedne makaze za djecu su uslov da izvodite aktivnosti sjeckanja. Ono što je osnovno je da se nauči pravilan položaj držanja makaza, pa tek onda sjeckanje finih, mekih stvari. Salvete i cjevčice su odličan materijal, a i zabavne su djeci. Tek kasnije, poslije šeste godine, treba provježbavati sjeckanje po pravoj liniji.

DJETETU TAKOĐE TREBA I EMOCIONALNA I SOCIJALNA PRIPREMA
S početkom pripreme za školu će se mnoge stvari bitno promijeniti za djecu. Promijeniće se radna dinamika dana, radna soba i okruženje, a možda će dobiti i nove vaspitače. Pričajte o ovim promjenama što ranije. Ohrabrite i motivišite dijete.

POSPREMITI ZA SOBOM
Ovo je važno jer će dijete biti pitano da pospremi za sobom gdje god se zatekne: u vrtiću, u školi, na igralištu. Ovu naviku je lijepo da nauči od roditelja i da ponese iz kuće.

SAČEKATI SVOJ RED
U prodavnici, za stolom za ručavanje, na igralištu, u vrtiću djeca čekaju svoj red. Zabavne društvene igre mogu pomoći djetetu da shvati važnost strpljenja.

ZAVRŠITI AKTIVNOST
Koliko je neki problem složen, treba da zavisi od uzrasta djeteta i njegovih razvojnih sposobnosti. Manja slagalica i jednostavnija za manje dijete. Ali, šta god da je u pitanju, birajte aktivnosti koje dijete može da završi.

VJEŽBAJTE KONTAKT OČIMA
Gledati nekoga u oči kada se pozdravljate ili pitate je vježbanje pristojnosti i otvorenosti prema ljudima i drugarima. Tražite od djeteta da se pozdravi s komšijama, rodbinom, vaspitačima i s vama.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta