Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Za usvajanje matematike kroz igru u predškolskom uzrastu izrađena je matematička, višenamjenska kocka, koja je namijenjena djeci s oštećenjem vida. Posebnost ove kocke je prije svega u upotrebi različitih boja i mogućnosti taktilnog prepoznavanja brojeva i likova.

Upotrijebljeni materijal: drvene ploče, ploča iz iverice, stiropor, drveni štapići, četkica za bojenje, tempere, makaze, skalpel nož, pila, samoljepljivi papir, samoljepljivi brojevi, boje za drvo, brusni papir, ljepilo za drvo.

Cilj i svrha pomagala: Uz pomoć kocke može dijete opipom upoznati različite 3D likove (trokut, krug, pravougaonik), opipati brojeve, orijentisati se na površini i pojedinačnim stranicama, razvrstavati pojedinačne materijale.

Prijedlozi i primjeri djelovanja, upotrebe pomagala:

Dijete može kocku (matematičku kutiju) istraživati samo ili prema uputstvima. Nekoliko prijedloga:

  1. Od djeteta zahtijevamo da nabroji koliko stranica ima matematička kocka.
  2. Djetetu omogućimo, da svaku stranicu opipa i sam izabere za njega najzanimljiviju. Pitamo ga da objasni svoj izbor. Razvijamo dijalog. Podstičemo razmišljanje i širimo njegov matematički vokabular.
  3. Pred dijete postavimo različite 3D drvene likove, koje najprije treba prepoznati i zatim kroz otvore na kocki ubaciti u nju.
  4. Od djeteta zahtijevamo da prepozna pojedinačne likove, koji su nalijepljeni na stranici kocke. Pitamo koji lik je najlakše prepoznati, koji najteže, zašto…
  5. Na zadnjoj stranici kocke se nalaze likovi iz plastike, koje možemo odlijepiti. Djetetu omogućimo da ih opipa, prilijepi, odlijepi, razvrsta…
  6. Na kocki su i brojevi, koje dijete prepoznaje sa opipom.
  7. Prednji dio kocke ima otvor sa kuglicama. Dijete prebroji koliko kuglica je na kocki. Pipanjem prepozna što je na kuglicama nalijepljeno. Razvrsta pojedinačne kuglice.

Postupak izrade:

1. korak: Izrada nacrta. U prvoj fazi smo napravili nacrt za višenamjensku kocku, čemu slijedi rezanje drvenih ploča i lijepljenje u kocku. Drvena ploča za kocku mora biti deblja zbog stabilnosti. Drvene ploče označimo i razdijelimo na 6 velikih kvadrata dimenzije 30×30 cm. Sa električnom pilom izrežemo i dobro izbrusimo sve rubove sa brusnim papirom.

2. korak: Na jednu od stranica nacrtamo kvadrat, kao okvir, i izrežemo po crtama, da dobijemo otvor u kojeg ćemo kasnije staviti kuglice sa brojevima. Na svakoj strani na rubu izbušimo 3 rupice u koje ćemo kasnije staviti palice sa kuglicama. Rubove kocke namažemo ljepilom za drvo i sastavimo stranice u kocku, osim one koja će biti na vrhu kao poklopac. U tu stranicu izrežemo otvore u obliku likova, koje ćemo kroz njih ubacivati u kutiju. Na toj stranici nacrtamo trokut, kvadrat, krug i pravougaonik i izrežemo sa pilom. Izreze oblijepimo sa samoljepljivim trakom i ofarbamo bojom za drvo da su istaknuti. Kupljenu spojnicu s kojom ćemo spojiti poklopac sa ostatkom kocke montiramo na poklopac i jednu stranicu.

3. korak: Oblikovanje pomagala i dodataka za kocku. Upotrijebiti možemo različite materijale, na primjer glinu, stiropor, pjenu. Za glinu se pokazalo, da zna popucati, stiropor za vrijeme brušenja raspada, zato sam se odlučila da kupim kuglice iz stiropora. Kugle probodemo palicama i ofarbamo, kad su suve na njih nalijepimo brojeve iz pluta. Kad završimo potisnemo palice sa kuglama u rupice, koje smo prethodno izbušili.

4. korak: Da bi bila stranica za kuglice zanimljivija u susjedne stranice kocke zarežemo dva žlijeba u koja ćemo postaviti ploču iz iverice, koju smo prethodno ofarbali.

5. korak: Za oblikovanje druge dvije stranice upotrijebimo samoljepljivu pjenu, iz koje izrežemo brojeve i likove, koje nalijepimo na stranice kocke. Brojevima obavezno dodamo i brojeve napisane Brajevim pismom.

6. korak: Na zadnju stranicu kocke nalijepimo samoljepljive trake sa koje dijete može samo odlijepiti likove sa kutije. Likovi su iz plastike. Likove možemo izraditi i iz drugih materijala.

7. korak: Ofarbamo 3D–likove trokut, kvadrat, kuglu i pravougaonik, koje će dijete moći ubacivati kroz otvore na poklopcu. Likovi su napravljeni iz drveta. Jako je bitno da su sve ivice dobro izbrušene, da ne bi moglo dijete da se povrijedi.

Izvor: https://pogledkrozprozor.wordpress.com/

Veličina fonta