Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Saznajte kako se djeca uzrasta od 24 do 36 mjeseci igraju i kako razvijaju svoje vještine i kako možete da im pomognete da dobiju najbolje iz nje. Koje su to igračke koje su prikladne za ovaj uzrast, kako i kada da ih koristite.

IGRE MAŠTE
Na ovom uzrastu je i razvoj mišljenja ubrzan pa će ovo poslužiti djetetu da započne sa svojim maštaonicama. Sa jednom lutkom i bočicom vode, dijete će osmisliti čitav jedan niz aktivnosti od hranjenja do uspavljivanja lutke. Kako dijete razvija učenje o simbolima, tako će se razvijati vještine putem igara mašte i postajaće sve složenije. Na primjer, okrugli jastuk odjednom postaje pica ili leteći tanjir.

Igračke za primjer:

  • Lutke i meke životinje
  • Ćebad, bočice, kolica za lutke
  • Vozić, kola, kamiončići
  • Kobajagi hrana, voće i povrće, tanjirići i čašice i pribor za pripremu hrane
  • Kocke i blokovi

Kako da maštate sa svojim djetetom?
Dopustite vašem djetetu da izabere igru a onda mu se i vi pridružite. Ukoliko se dijete igra sa malim autobusom, pitajte ga ko putuje u njemu i gdje oni idu. Pridružite mu se i na daljem putu pozovite i neke druge igračke, odnosno ljude iz djetetove mašte da vam se pridruže. Na primjer: ukoliko baka vozi crveni auto, pokupite crveni autić i organizujte porodičnu putovanje.

Dijete se igra sa blokovima i kockama. Pridružite mu se. Uzmite kocku, kobajagi je probajte, i kažite vašem djetetu da je to parče torte baš bilo ukusno. Napravite ogromnu tortu od lego kocki, dovedite i društvo (djetetove igračke) i organizujte rođendan i pjevajte rođendanske pjesmice.

REŠAVANJE PROBLEMA PUTEM IGRE
Organizovanje igračaka – stavljanje autića u jednu kutiju, a lego kocki u drugu – je samo jedan od načina na koji vaše dijete rješava probleme i razvija mišljenje. Primijetićete da na ovom uzrastu dijete manipuliše slagalicom, okreće je i traži joj mjesto kojem pripada. Vaše dijete već koristi i alate: recimo uzeće prut ili varjaču da bi dohvatilo nešto ispod fotelje.

Igračke za primjer:

  • Memorijske igre
  • Puzle
  • Igračke koje se slažu jedna u drugu, čaše, prstenovi i dr.
  • Igračke sa mehanizmom

Kako da organizujete igre s rješavanjem problema?
Napravite sami memorijsku igru sa sličicama članova porodice. Odštampajte 2 puta po 10 sličica, isijecite ih i zalijepite za karton ili hamer papir. Postavite ih licem nadolje i otvarajte jednu po jednu. Vidite da li je vaše dijete u stanju da pronađe dvije iste sličice.

Od spremanja sobe, osmislite igru sortiranja. Organizujte kutije za odlaganje koje su djetetu na dohvat ruke. Zajedno sa djetetom pronađite i zalijepite sličice koje će pokazivati šta je u kojoj kutiji. Lutke idu u jednu, autići u drugu, lego kocke u treću kutiju a knjige i časopisi u četvrtu.

I PRIČA I IGRA
Nove riječi se uče svakog dana. Dijete je do sada u stanju da koristi i jednostavne fraze, kao na primjer: „Hoću soka“. Djeca u ovom uzrastu su u stanju i da prate složenije naloge, kao na primjer: „Molim te uzmi kapu i stavi je na glavu“. Oni takođe razumiju i prate priče; konektuju riječi pojmova s ilustracijama.

Igračke za primjer:

  • Pjesme sa pokretima ruku
  • Knjige prikladne uzrastu
  • Lutke
  • Ogledalo igračka

Kako da pričate i učite?
Čitajte zajedno. Ako dijete ne želi da gleda ilustracije, pokrenite ga na aktivnost iz knjige. Na primjer: „Evo žabice! Kako žabica skakuće?“ – zatim skakućite zajedno.

FANTASTIČNE RUČICE I PRSTIĆI
Vaše dijete je u ovom uzrastu sve više u stanju da manipuliše svojim ručicama i prstićima. U stanju je da se samo hrani, hvata i pomjera male igračke i predmete i mnogo toga drugog. Ono je takođe u stanju da drži kreon palcem i kažiprstom, prije nego cijelom šakom ili pesnicom. Ono sve više uči da kontroliše pokrete dok piše ili crta.

Igračke za primjer:

  • Kreoni ili perivi markeri i flomasteri
  • Plastelin
  • Blokovi ili lego

Kako da usmjeravate razvoj fine motorike?
Napravite figurice od plastelina. Pokažite svom djetetu kako da napravi glistu, rolajući dlanom po plastelinu. Takođe, pokažite mu i pravilan pokret da napravi kliker, rotirajući dlanove.

Most i stepenište od lego kocaka. Pokažite djetetu kako da složi kocke kako bi napravilo mostić za svoj autić ili lutku.

Izvor: www.porodicnicentar.com 

 

Veličina fonta