Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Igračke su bitan dio djetinjstva, bilo da govorimo o običnim plišancima, lutkama, društvenih igrama ili pak onim didaktičkim, senzoričkim i motoričkim igračkama. Ipak s igračkama treba biti i oprezan. Pri izboru igračke treba imati na umu da dječji razvoj treba podsticati, a ne fokusirati.

Igračke koje nadilaze djetetove mogućnosti, mogu obeshrabriti, pa čak i „otjerati„ dijete od željene aktivnosti. Zbog svega navedenog izbor igračke za dijete s invaliditetom mnogima zna stvarati problem. 

Odabir igračke, prije svega, treba se bazirati na osnovu starosti, potrebi i mogućnosti djeteta. Igračka osim svoje zabavne funkcije, svakako treba podsticati aktivnost, istraživanje, kreativnost i maštu. Stoga su odlične one igračke koje nude više opcija i duže su vrijeme zanimljive i izazovne djetetu.

Ipak istraživanja pokazuju kako su za njihov razvoj odlične igre koje će posticati izvođenje aktivnosti iz svakodnevnog života. Zbog toga vrtići su odlično okruženje za djecu s invaliditetom. Stručnjaci za djecu s invaliditetom preporučuju i različita pomagala predstavljena kao igračke. Na primjer, pilates lopta može poslužiti kao odlična igračka, ali i pomagalo djeci s Doun sindromom, koja imaju izraženu hipotoniju, smanjenje napetosti mišića. „Pilates lopta, koju smo ponudili djetetu, pokazala se kao pun pogodak. Osim što dijete uživa u igri na lopti, ujedno i vježba.“

Za djecu koja ne mogu u potpunosti koristiti ruke ili djecu sa cerebralnom paralizom i mišićnom distrofijom, važno je tražiti igračke koje imaju velike dijelove koje će dijete s lakoćom uhvatiti i stabilno postolje koje neće dopustiti pomicanje igračke. Igračke koje imaju zvuk, zanimljivu teksturu ili površinu koja pruža senzornu simulaciju odlične su za djecu s oštećenjem vida, dok su one koje imaju svjetlosni ili vizualni efekt ili pak regulator jačine zvuka dobre za djecu s oštećenjem sluha.

Važno je za napomenuti kako igračke ne moraju nužno biti kupljene. Takozvane „homemade“ igračke sve su popularnije jer su u potpunosti prilagođene djetetu i njegovim potrebama, interesima i mogućnostima. Zato igračke i sami možete praviti, ne samo kupovati. 

Izvor: http://www.udruga-osi.hr/vijest/216-prilagodite-igracku-djeci-s-teskocama

Veličina fonta