Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Djeca koja se suočavaju s nekim oblikom autizma prerađuju informacije koje dobijaju iz okoline na drugačiji način od ostale djece. To se dešava zato što su slabije ili pretjerano osjetljiva na određene senzacije i stimuluse koje dobijaju putem čula dodira, mirisa, ukusa, zvukom ili pokretom.

Na primer, ako dijete ne doživljava pokret kao jak stimulus, možemo vidjeti da nekontrolisano trči, skače ili se penje. Ako je slabije osjetljivo na zvuk, može stalno da koristi najbučniju igračku.

Senzacije za kojima dijete žudi ili ih izbjegava nazivaju se „senzorni prioriteti“. Kada ih prepoznate kod svog djeteta, lakše ćete stvoriti situacije kojima ćete olakšati (i učiniti zabavnim!) vaš kontakt s djetetom. Jedan od najboljih načina su „igre s ljudima“.

Šta su „igre s ljudima“?
Igre s ljudima su jednostavne, ponavljajuće rutine koje zahtijevaju prisustvo bar dvoje ljudi, ali ne i igračke (sjetite se igara skrivanja, žmurke, golicanja…). Vaše dijete bi, prirodno, trebalo da uživa u igrama s ljudima ako bi one mogle da budu u skladu s njegovim „senzornim prioritetima“, bilo da je u pitanju pokret, dodir, zvuk, muzika ili mjesto za kojim žudi. Ove igre imaju prednost za dijete sa PSA zato što imaju tačno određenu strukturu i obično se igraju uvijek na isti način. Predvidiva struktura ovih igara otvara put djetetu za interakciju i igru s roditeljima, kao i za učenje novih stvari.

Možda se vi već igrate „igara s ljudima“ sa svojim djetetom, a da toga niste svjesni!
Na primjer, ukoliko vaše dijete voli da trči, možete da se igrate žmurke. Igru započnite tako što ćete dići ruke uvis, pozivajući dijete: „Sada ću da te uhvatim!“.
 
Kada ga uhvatite, završavate igru riječima: „Uhvaćen si!“ i golicanjem. Ova igra se igra uvijek na isti način, predvidiva je, a dijete može samo da je započne ili završi golicanjem.
Neke od igara su i: igra žmurke, igre skrivanja (uvijek kažete „Buuu!“ kada vas dete otkrije), igra jahanja (na leđima roditelja), „Ringe, ringe, raja“.

Kako da izaberete pravu igru za vaše dijete?
Najbolji način za osmišljavanje igara s ljudima je da posmatrate vaše dijete i pridružite mu se, pretvarajući njegovo ponašanje u zajedničku igru. Važno je da mu se to sviđa. 
Kada otkrijete kakvi mu se stimulusi i senzacije sviđaju, u igru uključite i te senzacije. Možete koristiti i pjesmice za razvoj motorike s YouTube (Jutjub) kanala, koje će podržati ritam igre.

          Ako dijete uživa u…                                               Probajte
          Trčanju                                                                  „Igru žmurke“ ili „Igru šuge
          Okretanju                                                              
„Ringe, ringe, raja“ ili„Igru vrteške“
          Skakanju                                                                Skačite zajedno ili uz pjesmicu „Pet malih majmuna“
          Osjećaju mekoće tekstila                                       
Igre skrivanja ispod mekog ćebeta ili „Igru šuge sa perom”
          Gledanju pokreta svojih ruku i prstića                    Igre prstićima „Prste ima ruka svaka“, „Kad si srećan…“
          
Snažnim zagrljajima                                               Zagrlite ga kada ga uhvatite u „Igri žmurke“
          Muzici ili jakim zvucima                                          Pjevajte pjesmice, igrajte, ispuštajte zvuke brujanja

Pomozite djetetu da reaguje i komunicira s vama tokom zajedničkih „igara s ljudima“
Igrajte se „igara s ljudima“ često i uvijek na isti način, koristeći iste riječi i igrajući iste uloge. Kada dijete nauči dobro igru, počnite tokom igranja da pravite pauzu u ključnom momentu igre, čekajujući da dijete to primijeti i reaguje: može da vas pogleda, dodirne, nasmije se, uradi samo sledeći korak, čak i da nešto kaže da bi nastavili igru. Ne zaboravite da istu igru treba da ponovite strpljivo više puta prije nego što dijete nauči šta je sledeće i da vam znak kako da igru nastavite dalje!

Izvor: www.drtanja.rs

Veličina fonta