Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Odabir prave igračke za bilo koje dijete može biti izazov. Međutim roditeljima, starateljima i prijateljima ponekad treba dodatna pomoć kada žele da izaberu igračku za dijete s invaliditetom.

Fizički invaliditet
Za djecu koja ne mogu u potpunosti da koriste ruke, ili djeca koja imaju oštećenja motoričke koordinacije (djeca s cerebralnom paralizom ili mišićnom distrofijom) važno je tražiti igračke koje imaju velike djelove koje će dijete s lakoćom uhvatiti i koje imaju stabilno postolje koje neće dopustiti pomjeranje igračke.

Oštećenja sluha
Djeci s oštećenjem sluha odgovara većina igračaka, međutim, odaberite one koje imaju i svjetlosni ili vizuelni efekat, regulator jačine zvuka, zanimljiv materijal ili površinu i neku drugu jedinstvenu osobinu koja je čini prihvatljivom za djecu s oštećenjem sluha.

Oštećenje vida
Za djecu s oštećenjem vida odaberite one igračke koje imaju zvuk ili zanimljiv materijal. Osim toga, djeca koja imaju ostatke vida mogu uživati u igračkama koje imaju i jači svjetlosni efekat.

Daun sindrom ili autizam
Djeca s Daun sindromom ili autizmom uživaće u igri s raznovrsnim igračkama. Kada birate igračke za ovu djecu tražite proizvode koji će ih podstaći da izvode aktivnosti iz svakodnevnog života, kao što su igranje škole ili interakcija s figurama i lutkama.

Izvor: www.cuvarkuca.hr

Veličina fonta