Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Zbog čega je važno da djeca imaju aktivnosti i izvan nastave, i kako da odaberete onu koja najviše odgovara vašem djetetu, otkriva školska psihološkinja Martina Kovačić.

Vannastavne i vanškolske aktivnosti zamišljene su kao vrijeme koje će na djete, takođe, djelovati vaspitno, ali mjesta gdje se djeca zabavljaju i uživaju. Vannastavne aktivnosti odnose se na one koje se održavaju izvan vremena nastave, ali u zgradi škole, dok su vanškolske one koje se održavaju, kako im i samo ime govori, izvan zgrade škole. Tu se, na primjer, ubrajaju razni lokalni sportski klubovi, škole plesa, škole stranih jezika izvan matične škole i slično.

U djetetovoj okolini trebalo bi da postoji nekoliko opcija koje može da odabere jer je upravo slobodno vrijeme izrazito važno za samoaktualizaciju djece. To je vrijeme u kojem djeca razvijaju svoj sopstveni potencijal i svoje vještine, vrijeme u kojem će shvatiti prema čemu osjećaju veću strast, a to ih može dovesti i do odabira karijere jednog dana.

Realno sagledavanje djetetovih sposobnosti i želja
Kako bi roditelji trebalo da postupe u biranju vannastavnih i vanškolskih aktivnosti svoje djece i koliko bi uopšte trebalo da utiču i na djetetovu odluku, pojasnila je Kovačić.
Prije svega, prilikom biranja vannastavnih i vanškolskih aktivnosti djeca treba da se vode svojim interesovanjima i svojim sposobnostima. Izuzetno je važno da dijete stekne što realniju sliku o tome što mu ide, u čemu je dobro, možda i najbolje, a u čemu nije i u čemu su drugi mnogo bolji od njega.

"Zapravo, često zbog poklanjanja ocjena i pretjerane neutemeljene pohvale dijete ne zna realno da procijeni svoje sposobnosti, što se kasnije može pokazati lošim, posebno pri odlasku na fakultet" , pojašnjava Kovačić.
Što se tiče uloge roditelja u biranju aktivnosti, prema riječima psihologa, trebali bi djeci da damo glavnu riječ.

"Roditelji svakako mogu da im ukažu na mogućnosti u njihovoj okolini i da prikupe podatke o različitim opcijama. Ali dijete mora samo da odabere aktivnost koju želi u skladu sa svojim željama i sposobnostima", ističe psihološkinja.

Kako dalje dodaje, nakon odabira određene aktivnosti roditelji moraju da brinu o tome da je dijete i zaista pohađa. Ako je potrebno, treba i insistirati na tome jer se tako djeca uče odgovornosti i dosljednosti. Ujedno se uče da je rad i trud jedini način za svladavanje prepreka.

Višestruke koristi aktivnosti
Ali šta je s ostalim obavezama koje sa sobom nosi škola? Uklapaju li se navedene aktivnosti u vremenski okvir djeteta?
Prema riječima psihologa, praksa pokazuje da su upravo učenici sa najviše vanškolskih i vannastavnih aktivnosti ujedno i oni koji ostvaruju i najbolji akademski uspeh. Naravno, to ne znači da dijete treba forsirati da se bavi brojnim aktivnostima ako ono to ne želi, ali barem jedna je svakako dobrodošla.
"Nikako nije poželjno da dijete ostane potpuno pasivno i neuključeno jer upravo putem vannastavnih i vanškolskih aktivnosti razvija i svoje socijalne vještine, organizacijske sposobnosti, upoznaje samo sebe i sklapa prijateljstva i prikuplja iskustva i uspomene, zaključuje Kovačić.

Izvor: https://www.yumama.com/skolsko-dete/hobi-rekreacija/28831-vanskolske- 

Veličina fonta