Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

S obzirom na to da živimo u svijetu tehnologije, vrlo je značajno razumjeti je na pravi način. Upravo zato, razvijanje računarskog razmišljanja je ključno za djetetov razvoj, ali i za postizanje uspjeha kasnije u životu.

Imajuću u vidu ubrzani razvoj tehnologije i njenu ključnu ulogu u obrazovanju, učenje programiranja i manipulisanja digitalnim uređajima je postalo vrlo česta pojava u školama. Ipak, da bi učenici mogli efektno da nauče da kodiraju i vrše određene zadatke, prvenstveno treba da razumiju koncepte koji se nalaze u pozadini aplikacije.
Računarsko razmišljanje je preduslov za razumjevanje tehnologije u budućnosti. To je misaoni proces, a ne specifikovano znanje o uređajima ili jezicima.
Iz tog razloga, računarsko razmišljanje može da bude dio svake učionice, pa čak i one u kojoj su najmlađi. Nastavnici bi trebalo da osiguraju mlađim učenicima učenje na način koji će im otvoriti vrata u digitalni svijet. Ovaj tip razmišljanja priprema učenike za uspjehe u budućnosti.

BBC izdvaja četiri ključna djela računarskog razmišljanja: dekompozicija, prepoznavanje obazaca, apstrakcija i algoritmi.

Dekompozicija poziva učenike da raspu kompleksne probleme u manje, jednostavnije. Prepoznavanje obrazaca ih navodi da povezuju slične probleme i iskustvo. Apstrakcija ih podstiče da prepoznaju važne informacije i ignorišu irelevntne detalje. Na kraju, koriste algoritme da kreiraju jednostavne korake u rješavanju problema.
Mališani u osnovnoj školi vole da se igraju, pa se neće plašiti da rizikuju. Putem istraživanja i igre, kao i uz dodatno ohrabrenje za rješavanje problemskih situacija, mališani će razviti svoje mišljenje. Računarsko razmišljanje ohrabruje razmišljanje kroz igru, te im mogućnosti da kasnije rješavaju kompleksnije zadatke.

Strategije za usvajanje računarskog razmišljanja u mlađim razredima

Učenje dekompozicije
Učenje dekompozicije ih podstiče na rješavanje problema. Nastavnici dijele komplekse, probleme iz više koraka i podstiču razgovor koji im pomaže da sve to razlože. Iako neki od njih nisu još uvijek razvojno spremni na kompleksne probleme, svakako su spremni da budu izloženi modelu odraslog razmišljanja. Ovim putem, učenici počinju da razvijaju strategije računarskog mišljenja.

Veličina fonta