Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Na prvoj Svjetskoj konferenciji o dobrobiti djece, koja je bila održana 1925. u Ženevi, 1. jun  je proglašen Međunarodnim danom djece. Zvanično, ovaj datum je usvojen kao Međunarodni dan djece u međunarodnoj zajednici 1950. Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima djece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namijenjena djeci.

U okviru proslava, posebno se pominju ovog dana prava djece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu kao i na skladan razvoj.
Sličan događaj, Svjetski dan djece, se slavi 20. novembra. Ovaj praznik je bio usvojen u Ujedinjenjim nacijama 1954. i ima za cilj promociju dobrobiti djece širom svijeta.

"Šta god da uradimo, djeca zaslužuju više"
Stepen poštovanja prava djece u Crnoj Gori je dobar, u zavisnosti od teme do teme, ocijenila je Duška Šljivančan iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Ona se osvrnula na Izvještaj Zaštitnika, kojim su ukazali na stvari koje treba popraviti kada je u pitanju prava i zaštita djece.

"Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta vrlo je vješto formulisana i gotovo u svakom članu kaže 'Država je obavezna da omogući djetetu najveći mogući standard u zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj, obrazovanju...' Što god da uradimo i unaprijedimo položaj djece mi uvijek možemo bolje, a djeca zaslužuju više od toga", kazala je Šljivančanin.
 
Naglasila je da, kada su u pitanju dječja prava, nikada ne možemo reći da je posao završen. Pojedinačne preporuke Zaštitnika odnose se na stepen obezbjeđenja zdravstvene zaštite, nedostatak specijalista, nedostupnost određenih zdravstvenih ustanova, obrazovanje...

"Djecu treba da slavimo svakog dana i o njihovim pravim brinemo, bilo da ih promovišemo i unapređujemo ili štitimo", poručila je Šljivančanin. 

Izvori: http://rtcg.me/ 
http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo
http://www.desavanjaubijeljini.com

Veličina fonta