Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jedan od glavnih ciljeva Montesori metode učenja jeste da djecu ohrabri da razmišljaju svojom glavom i stiču saznanja na osnovu svojih neposrednih iskustava. Drugim rječima, djeca tako uče dok se igraju ni ne znajući da rade mnogo više od same igre. Primjenite ove metode učenja i kod kuće kroz aktivnosti koje će djeci omogućiti da istražuju, mjere i posmatraju svijet oko sebe.

Evo takvih aktivnosti:

1. Aktivnosti s plastelinom
Plastelin je odličan senzorno-perceptivni materijal za istraživanje, manja djeca mogu da prave razne stvari i razvijaju finu motoriku dok starija djeca mogu da ispolje svoju kreativnost.

1.1. Sparivanje boja
Učite boje tako što ćete djetetu dati gomilicu predmeta u bojama plastelina koje možete staviti ispred njega. Ono treba da lijepi oblike po bojama.

1.2. Sađenje cvijeća
Neka vas proljeće inspiriše za jednu ovakvu aktivnost. Napravite osnovu tj. zemlju u vidu plastelina u koju dijete može da sadi cvijeće a može i da napravi čitavu baštu!

1.3. Pravljenje ovčica i drugih životinjica
Upoznajte životinje tako što ćete ih praviti zajedno. Nemojte se zadržati samo na izgledu već im dodajte i livadu na kojoj mogu da jedu i naučite i gdje žive.

1.4. Sađenje cvijeća u kartonu od jaja
Još jedna ideja za baštu - iskoristite kartone od jaja za pravljenje osnove.

1.5. Učenje matematike uz pomoć cvijeća
Od plastelina možete praviti razne oblike (npr. cvijeće, bubamare, oblike sječene modlama za kolače itd.) pomoću kojih možete da učite da brojite.  

1.6. Senzorna kada na temu plaže
Učite ili se zajedno prisjećajte kako izgleda plaža! Napravite čitavu senzornu kadu sa svim elementima koji mogu da se nađu na jednoj plaži i eto igre do mile volje.

1.7. Pravljenje i sjeckanje lubenica
Pravite razno voće od plastelina. Laki oblici su jabuka, kruška, banana ili, na primjer, lubenica kao na slici. Prvo ih napravite pa zatim isjecite na parčiće i poslužite.

1.8. Pravljenje morskih elemenata
Ako imate školjkice ili bilo koje druge elemente, igrajte se tako što ćete ih utisnuti u plastelin. Na slici je domaći plastelin napravljen od brašna ali to možete raditi sa bilo kojim.

1.9. Sladoled od plastelina
Vježbajte služenje sladoleda sa plastelinom! Napravite vjernu scenu uz pomoć stvari koje imate u kući i neka vas dijete služi.

1.10. Bašta za vilu
Dajte vašoj djevojčici sve svetlucave i šarene djetaljčiće koje možete da nađete u kući i neka napravi divnu baštu za vilu! Usput će naučiti svašta i vježbati svoje prstiće.

2. Azbuka od ostataka materijala
Gradite taktilne vještine tako što ćete djetetu dati da lijepi parčiće materijala na slova koja ste isjekli od kartona. Ova aktivnost pomaže razvoj fine motorike tako što aktivira mišiće koji se koriste prilikom pisanja odnosno držanja olovke. 

3. Senzorne kutije
Ispunite kutije ili bilo kakve posude predmetima iz različitih prostorija u kući i vidjećete kakva će to zabava biti za mozak vašeg mališana.

4. Brojanje predmeta i sparivanje sa brojevima
Ovo je odlična aktivnost za predškolce, dosta će naučiti. Jednostavno grupišite po nekoliko predmeta po poljima i dajte djetetu zadatak da sklopi broj sa svakom grupom. 

Izvor: Najboljamamanasvetu.com  

Veličina fonta