Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kako okarakterisati nepažljivo dijete? To je dijete koje često zaboravlja, a prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza vrlo smeteno i rastreseno. Teško mu se usredsrediti na komunikaciju s ukućanima, ali i vršnjacima. Zbog toga se takva djeca rjeđe uključuju u igru i teže pronalaze prijatelje. Zbog toga se osjećaju nelagodno.

Kao roditelji, moramo otkriti zbog čega im nedostaje pažnje. To se može dogoditi zbog presnažnog vizualnog doživljavanja okoline, auditornih ili taktilnih podsticaja. Bitno je prepoznati uzrok.

Dijete koje ima razvijene motoričke vještine, možda je zakinuto u verbalnom smislu. Tu se pokušavamo fokusirati na razvijanje obje strane. Igrom podstičemo razvoj motoričkih, a komunikacijom verbalnih vještina. Motorička aktivnost ipak može podstaknuti razvoj verbalnih vještina, ali i obratno. Dječja mašta se može upotrijebiti kao glavni element pri podsticanju tjelesne aktivnosti. Kroz igru i razgovor pretvorimo se u crtane junake – tako djetetu pomažemo u razvijanju mašte, komunikacije, ali i motorike.
 
Ono što nas uzbuđuje često nam odvraća pažnju s nekog drugog predmeta. Ono što nas čini srećnima važnije nam je od svega drugog što nas okružuje. Greška koju roditelji čine je da se fokusiraju na stvari koje djeca teže savladavaju. Ako dijete danas ne zna napisati slovo „O“ jer mu je teško na vrhu spojiti zakrivljenu crtu, zadavanje dodatnih pet redova pisanja toga slova neće mu pomoći da nauči pisati to slovo. To će u već uznemirenom djetetu dovesti do kontraefekta. Ostavite to slovo za kasnije, za sjutra. Neka danas napiše ono što mu ide jako dobro!

POREMEĆAJ MANJKA PAŽNJE 
Bitno je napomenuti da postoji i manjak pažnje. Radi li se o manjku možemo najlakše utvrditi ako dijete i u individualnom radu pokazuje manjak koncentracije, ako uz podsticaje i dalje ne može shvatiti što mu je naređeno. U takvim se situacijama mora potražiti stručna pomoć.
 
Nepažnja ne mora biti stalno prisutna. Neka djeca su nepažljiva ujutro, a bolje koncentrisana popodne i obratno. Takve situacije je potrebno pratiti i podsticati igru i komunikaciju u doba dana kada imaju manje koncentracije. Igre pamćenja, bojanke, puzzle, društvene igre podstiču pamćenje i koncentraciju. Postoje neke smjernice koje mogu pomoći u obrazovanju nepažljivog djeteta.
Raspored aktivnosti je dobar početak ako želimo da dijete unaprijed zna koje su njegove obaveze. Pritom je važno naglasiti da raspored mora biti jednostavan i s tačnim preporukama. Kada djetetu dajemo preporuke za rad, neka to bude blagim i smirenim tonom. Moguće je da će se te preporuke morati i ponavljati da bi ih oni mogli „čuti“. Zato je bitno da ne dopustimo da to u nama podstakne nervozu. 

Kada dijete počne zaboravljati svoje obaveze, potrebno ga je podsjetiti. Nikada ne direktno, nego ga samo trebamo navoditi da se sami sjete. Zadaci koji im se zadaju moraju biti izmiješani. Nikada ne bi trebali biti poređani po težini jer to djeci postane monotono.
 
Dijete mora naučiti poštovati nas i naše dogovore, ali budimo dosljedni i mi jer samo na temelju našeg primjera dijete može naučiti kako se pravilno ponašati. Kazne treba izbjegavati, bolje nagraditi dobro odrađen posao. Trebamo izbjegavati upoređivanje s drugima jer ni odrasli to ne vole. Svako dijete može imati drugačiji razlog ili razloge zbog kojih teško obraća pažnju. 

Izvor: https://book.hr/izvrsni-savjeti-kako-poboljsati-koncentraciju-nepazljivog

Veličina fonta