Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Dijete može imati kognitivna oštećenja, boriti se s finim ili grubim motoričkim sposobnostima, imati oštećenje govora, i/ili imati poteškoća u druženju sa svojim vršnjacima. Rad na pomenutim vještinama može uzrokovati da se dijete osjeća uznemireno, ili čak ljuto.

To može biti izuzetno frustrirajuće za roditelje i nastavnike, ali uz malo kreativnosti i puno strpljenja, moguće je naučiti dijete novim vještinama uz upotrebu terapijskih igračaka koje su dizajnirane da razviju specifične vještine na zabavan i pozitivan način, omogućavajući djeci da vježbaju stvari koje teže postižu a da toga nisu ni svjesna.

Prije nego što vam predstavimo 10 igara, najprije ćemo vas informisati šta je radna terapija i kako ona može pomoći vašem djetetu da savlada vještine na najbolji mogući način.

Šta je radna terapija (OT)?
Svrha radne terapije je da djetetu pomogne da razvije vještine potrebne da živi samostalno i da vodi produktivniji život. Korišćenjem različitih aktivnosti i igara za profesionalnu terapiju i pažljivo odabranih terapijskih igračaka, OT može poboljšati djetetove osjećaje, motoričke i kognitivne sposobnosti, što zauzvrat poboljšava njihov kvalitet života i povećava njihovo samopoštovanje.
Ono što je najbolje u vezi s radnom terapijom je to da je zabavna. Procjenjujući djetetove izazove i primjenjujući relevantne igračke za radnu terapiju i aktivnosti koje se bave njihovim potrebama, radni terapeuti su odlični u pronalaženju načina da navedu djecu da praktikuju ono što im je teško uz minimalno uznemiravanje.

Takođe, postoji mnogo igračaka za radnu terapiju i aktivnosti koje možete da uradite da biste podržali svoje dijete kod kuće i u školi, što vam pruža najbolji način da se povežete i zabavite sa svojim djetetom, a istovremeno mu pomažete da prevaziđe izazove.

Šta je PLEJ (PLAY) terapija?
Terapija igre - play terapija je vrsta savjetovanja usmjerenog prema djeci. Kao što ime sugeriše, koristi igru za komuniciranje s djecom kako bi spriječilo i riješilo psihosocijalna pitanja i izazove. Pomaže im u socijalizaciji, ličnom rastu, emocionalnom razvoju i rješavanju trauma. Koristeći terapijske igračke i aktivnosti za djecu, terapeuti, nastavnici i roditelji mogu im pomoći da rade kroz bilo kakve probleme anksioznosti ili traume sa kojima se suočavaju.

Savršena za djecu od 3 do 11 godina, terapija igrom funkcioniše tako što djeci omogućava da se igraju "
slobodnom igrom" ili "nestrukturiranom igrom", pri čemu se često izlažu ranjivosti i anksioznosti. Terapeut za igru će posmatrati dijete igrajući se različitim igračkama za terapiju i zabiljeležiti bilo koje teme koje se ponavljaju i koje mogu proizaći iz traume ili anksioznosti. Oni onda mogu voditi dijete u terapijskim aktivnostima kako bi im pomogli da se nose sa svim problemima sa kojima se suočavaju. Oni takođe mogu da koriste više direktivni pristup terapiji igranja kako bi pomogli djeci da ponovo nauče ili promjene zabrinjavajuća ponašanja kroz jezik simboličke igre.

Ciljevi terapije igrom se svode na pomaganje djeci da postanu svjesni svojih osjećaja i da ih izraze na pozitivan način. Može im pomoći da upravljaju svojim bijesom, poboljšaju samokontrolu i rade na povećanju osnaživanja. Takođe im može pomoći da upravljaju strahom, anksioznošću i depresijom, kao i da poboljšaju svoje vještine rješavanja problema.

Terapeutske igračke koje razvijaju grube motorne vještine
Grube motoričke sposobnosti se odnose na našu sposobnost da kontrolišemo veće grupe mišića našeg tijela koji su potrebne za obavljanje svakodnevnih vještina kao što je stajanje, hodanje, trčanje i sjedenje uspravno. Grube motoričke sposobnosti su takođe potrebne za neke vještine koordinacije ruku i očiju, kao što su bacanje, hvatanje i udaranje lopte.

Ovo je super zabavna igra koja se uključuje mnogo različitih vještina u jednom pokretu. Od prepoznavanja boja, oblika i broja, do rješavanja problema i brze motoričke vještine, ova igra će pomoći vašem djetetu da vježba svoje vještine na zabavan i pozitivan način.

Ako se vaše dijete bori sa ravnotežom i koordinacijom, ovo je igračka za zabavnu terapiju. Može se koristiti unutra ili napolju, i odličan je način da se djeca relaksiraju kada je napolju loše. Balanser može izdržati i do 90kg tako da se lakši članovi porodice mogu priključiti igri. Jednom kada dijete nauči kako da balansira možete proširiti igru i uključiti balanser u druge igre kako biste dodatno poboljšali djetetove grube motoričke sposobnosti. 

Skakači su još jedan način da se podstakne aktivna igra kod male djece, a oni imaju dodatnu korist od razvoja koordinacije i spretnosti ruku i očiju, dok istovremeno jačaju mišiće. Može se koristiti u zatvorenom prostoru, omogućavajući djeci da potroše energiju u danima kada je previše hladno ili kišno da bi izašli napolje.

Ako se vaše dijete bori sa koordinacijom ruku i očiju, ova igračka nudi odličan način vježbanja djetetovih vještina bacanja. Počnite sa malim treningom slobodnog bacanja, a zatim pomjerite "kornjaču" dalje i zamolite svoje dijete da baca na specifične ciljeve.

  1. Sport Beats Paddle Ball Game (Igra lopticama i obloženim reketom)

Vježbajte bacanje, hvatanje i odbijanje sa svojim djetetom sa ovom super zabavnom igračkom sa lopticama! Ovo je gruba motorna aktivnost u kojoj će uživati cijela porodica i sjajan je način da se poboljša koordinacija djetetovih ruku i očiju.

Terapeutske igračke koje razvijaju fine motorne vještine
Kada nastavnici i terapeuti govore o djetetovim finim motoričkim sposobnostima, oni se obično odnose na njihovu sposobnost da kontrolišu male pokrete u rukama i prstima, ali fine motoričke sposobnosti su takođe neophodne u pomaganju djeci da prave male pokrete sa drugim djelovima tijela, kao što su stopala, prsti, usne i jezik. Kada dijete ne može da kontroliše male pokrete u rukama i prstima, ne samo da će imati poteškoća u školskom okruženju, već će se boriti i sa osnovnim životnim vještinama kao što su oblačenje i hranjenje.

Ovaj set alata pruža mnoštvo zabavnih načina da se pomogne maloj djeci da razviju mišiće prstiju i ruku. Ponudite djetetu različite senzorne stanice tako da mogu da vježbaju, skupljanje, stiskanje i prskanje tečnosti!

  1. Yoovi Learn to Dress Boards (Set za učenje oblačenja)

Naučite svoje dijete da povuče rajsfešlus, da zakopča dugmiće, da klikne, da uveže pertle i cipele, veže kravate, i slično sa ovim jednostavnim, malim i prenosivim tablicama.

Ovaj set nudi mogućnosti za rad na višestrukim vještinama odjednom. Dok radite na finim motoričkim sposobnostima i vještinama koordinacije ruku i očiju, takođe, možete da se angažujete s djetetom i naučite prepoznavanje pisama i da radite na vokabularnim vještinama, čineći ovu igračku sjajnom! 

Ljigavac nudi odličan način za razvoj i jačanje mišića potrebnih za pisanje dok istovremeno razvijaju djetetove vještine rezanja makazama. Set Ljigavac je zabavan za početak jer će se djeca radovati zbog miješanja različitih boja i stvaranja različitih figura a mogu koristiti i par makaza za rezanje i oblikovanje.

Ako tražite terapijske igračke koje podstiču fini motorički razvoj kod starije djece, vodene perle su dobra opcija. Djeca rade s malim pincetama da pokupe male perle i naprave razne kreacije, pružajući beskrajne sate zabave u kojima mogu da uživaju s braćom i sestrama, prijateljima ili roditeljima, ili čak i sami.

Izvor: www.cerebralnaparaliza.com 

Veličina fonta