Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Lego je lansirao novu liniju kocki namijenjenih djeci s oštećenjem vida. Radi se o pilot programu kojem je cilj pomoći djeci da lakše nauče Brajevo pismo.
Cilj ovih kocki je prvenstveno inkluzija, da studenti i učitelji koji nemaju oštećenje vida mogu pomoću njih raditi i sarađivati s djecom koja imaju oštećenje vida.

Svaka kockica predstavljaće jedno slovo ili broj Brajevog pisma, a na njima će biti ispisani i znakovi za djecu koja nemaju oštećenje vida, tako da su kocke na neki način namijenjene svoj djeci.
Lego je o svom potezu obavijestio javnost krajem aprila 2019, dodajući kako će nove Lego kocke biti kompaktibilne s postojećim setovima. Ovaj posebni set sadržaće oko 250 kocki te uputstva s idejama za interaktivnu igru.

Lego Brajeve kocke već se testiraju u Danskoj, Norveškoj, Engleskoj i Portugalu, a do kraja ove godine na red će doći i Njemačka, Španija te Francuska. Plan je da budu dostupne svima od 2020.

Djeca s oštećenjem vida imaju snove i težnje kao i sva ostala djeca. Imaju želju da istražuju svijet te da se socijalizuju kroz igru. Ali, često su suočena s izolacijom jer su isključena iz aktivnosti – istaknuo je Džon Gudvin (John Goodwin), izvršni direktor Lega. Napomenuo je kako se nada da će roditelji, učitelji, staratelji, studenti te svi ostali uskoro uvidjeti pozitivne učinke novih kocki te da će njima biti jednako oduševljeni kao i svi u Legu. 

Izvor: www.djecjaposla.com/lego-

Veličina fonta