Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Putovanje djetetu s invaliditetom učinite maksimalno udobnim. Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, putovanja, novih doživljaja i uspomena, put do mora, zavisno o djetetu, može biti uživancija ili onaj stresni dio godišnjeg odmora. Mame djece s invaliditetom svake godine moraju detaljno planirati svaki kilometar i minutu puta svoga djeteta.

Evo kako olakšati putovanje s djetetom s invaliditetom:

1.  Odredite djetetov nivo tolerancije
Prisjetite se kako je vaše dijete u prošlosti reagovalo na promjenu okoline, što mu najbolje odgovara, kako se snalazi u nepoznatom prostoru. Hoće li vaše dijete bolje reagovati na more, planine, hotel ili šator, kako podnosi dužu vožnju automobilom? Bitno je da ste na kraju svjesni djetetovih limita i da ne iskušavate granice ako znate koliko se protežu.

2.  Pronađite u čemu dijete uživa
Koje su aktivnosti koje dijete voli i što bi ga moglo zaokupiti u avionu, a što u autu? Što ga smiruje, a što razdražuje? Velika je vjerovatnoća da će put svima biti mirniji ako se dijete uspije nečim zaokupiti.

3.  Vježbajte
Na putu se uvijek može dogoditi nešto nepredviđeno, ali zato se vi možete potruditi da ostatak puta prođe “rutinski”. Ako planirate dijete zabaviti nekim novim aktivnostima dok se vozite automobilom, važno je da ih isprobate i kod kuće da se ne biste tokom vožnje neugodno iznenadili. Dakle, vježba prije puta kojom ćete utvrditi na što vaše dijete dobro, a na što loše reaguje.

4.  Ostanite mirni
Početak izvršavanja ovoga je sve pripremiti u naprijed i svugdje se pojaviti na vrijeme. Na primjer, ako letite avionom, dođite na aerodrom dovoljno rano kako biste izbjegli haos, trčanje i dodatne napetosti s vremenom. Iskoristite i linije za prednost te zatražite pomoć i saradnju osoblja bez srama.

5.  Neka zabava bude pri ruci
One zabavne aktivnosti koje ste prije puta testirali i koje su dobile zeleno svjetlo, neka vam budu spremne i pri ruci. Pohvaljujte i podstičite pozitivno ponašanje, učestvujte u igri te postavite ciljeve i nagrade. Dijete će imati razloga i volje da se potrudi, a put će proći brže i lakše.

Izvor: http://www.djecjaposla.com/5-savjetanja

Veličina fonta