Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kancelarija UNICEF-a na Kosovu postavila je 120 kolica za kretanje na trgu Skanderbeg u Prištini kako bi pozvala na veće uključivanje djece s invaliditetom u zajednicu, 

"Dok se postepeno vraćamo normalnom životu nakon COVID-19, UNICEF na Kosovu poziva da se poveća pažnja na zaštitu djece s invaliditetom, kako ne bi ostala u karantinu tokom ostatka svojih života, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da će ova akcija, trajati do 25. maja, odosno biti poziv donosiocima odluka, civilnom društvu, medijima i privatnom sektoru za veću socijalnu uključenost djece s invaliditetom.

Murat Sahin, šef Kancelarije UNICEF-a na Kosovu ističe da u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, sva djeca, bez razlike, imaju jednaka prava. 

“Naša je uloga da im pomognemo da dostignu svoj puni potencijal. To je naša moralna, zakonska i ljudska obaveza. Izolacija i socijalno distanciranje kroz koje svi prolazimo u vrijeme pandemije COVID-19, je ono kroz šta djeca s invaliditetom prolaze cio svoj život. Dok se Kosovo postepeno vraća normalnom životu nakon COVID-19, ključno je za društvo da pomogne da se izolacija okonča za djecu s invaliditetom zauvijek. Snažniji, novi i bolji normalan život za društvo uključenosti za sve”, poručio je.

Kancelarija UNICEF-a na Kosovu pokretanjem ove akcije traži:

- Prilagođavanje inkluzivnih nastavnih praksi kako bi se zadovoljile potrebe djece s invaliditetom;
- Dodjeljivanje adekvatnog broja asistenata u nastavi za djecu s invaliditetom u predškolskim i školskim ustanovama;
- Određivanje adekvatnih budžeta za besplatan prevoz djece s invaliditetom u predškolske ustanove i škole;
- Pružanje asistivnih tehnologija i uređaja za svu djecu u predškolskim i školskim ustanovama;
- Uključivanje dece s invaliditetom i njihovih porodica u druženje i sportskim aktivnostima i
- Pristupačan javni prostor, škole i preduzeća za sve.

UNICEF će nastaviti da podržava institucije i zajednice u preduzimanju značajnih koraka u rješavanju pitanja i problema osoba s invaliditetom, uključujući unapređenje zakona, pružanje usluga u zajednici, podsticaje i socijalne novčane isplate kako bi se osigurala realizacija njihovih prava, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: www.radiokontaktplus.org

Veličina fonta