Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Porodica je temelj i vitalna jedinica svakog društva i to posebno ističemo povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice. Osnovni cilj obilježavanja ovog važnog datuma iz Kalendara zdravlja je unapređenje porodičnih vrijednosti, jačanja porodičnih veza i podizanja svijesti o mehanizmima riješavanja problema s kojima se porodice susreću, ističu iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 15. maj Međunarodnim danom porodice, koji se obilježava širom svijeta od 1994. Godine. 

„Ove godine Međunarodni dan porodice obilježiće se pod sloganom: „Muškarci glavni? Rodna ravnopravnost i prava djece u savremenoj porodici“, ukazujući na značaj povezanosti članova porodice, zajedničkim nastojanjima za ostvarivanje porodičnih dobrobiti, ali i na društvene potrebe kreiranja kompetentnih mjera zaštite od nasilja u porodici. Naglašava se da su države potpisivanjem Istanbulske konvencije preuzele odgovornost za definisanje mjera prevencije i tretmana u slučajevima evidentiranja nasilja nad ženama uz primjenu standard "potpune posvećenosti"", kazali su iz IJZ.
Takođe, kako ističu, neophodno je kreirati mjere prevencije nasilja, među kojima su vrlo značajne one kojima se obezbjeđuje iskorijenjivanje socijalne nejednakosti među polovima jer predstavljaju osnovni preduslov za promjene modela ponašanja.

Ovogodišnji Međunarodni dan porodice je pod velom globalne COVID-19 pandemije i dolazi u vrijeme jedne od najizazovnijih svjetskih javno-zdravstvenih i socijalnih kriza. Globalna COVID-19 pandemija nije samo pitanje zdravstvenog sistema, već i ekonomsko pitanje i pitanje opstanka zajednice i društva u kojem porodica igra veoma važnu ulogu.

Cjelokupan društveni, a posebno zdravstveni sistem je učinio napore da se prilagodi novonastaloj situaciji i obezbijedi porodicama adekvatne uslove da zadovolje svoje potrebe u okruženju sopstvenog doma. Kroz dobro poznatu kampanju „OstaniDoma“, kojom je obilježen prethodni period, još više je istaknut značaj sigurnog okruženja u porodici (domu). Naime vrijeme infekcije, iako stresno, puno neizvjesnosti učinilo je da se članovi porodice međusobno još više povežu i da razmišljaju o zajedničkim interesima i dobrobitima. Porodica je, pored ranije uloge, postala i mjesto za realizaciju radnih zadataka, društvenih obaveza, zdravstvenih mjera, zatim kroz kampanju „UčiDoma“ tj. nastavni obrazovni proces kroz online učenje, mjesto obrazovanja djece, sa sveobuhvatnim uključivanjem roditelja“, kazali su.

Međunarodni dan porodice je i vrsta podsjetnika na različitosti porodica, zbog čega je neophodno kreirati mjere podrške usklađene specifičnostima potrebama koje imaju.

"Pojedine porodice imaju djecu, a druge nemaju, takođe neke porodice su s oba roditelja, dok druge imaju jednog ili nijednog. Prioritetno je ukazati na potrebe da društvo pruža zaštitu i podršku ranjivim porodicama - koje se usljed negativnih socijalnih indikacija nalaze u riziku. Trenutno, to su, prvenstveno porodice u kojima je ustanovljena COVID-19 infekcija, kao i porodice s članovima koji imaju invaliditet, naročito one koje imaju djecu s invaliditetom, višečlane porodice u kojima su zastupljeni stariji, bolesni članovi i mala djeca, porodice sa nedovoljno prihoda, koje su u neadekvatnom smještaju. Ističe se da je novonastala globalna nesigurnost i povećani svakodnevni stres, kao i zatvorenost rezultirala povećanim porodičnim nasiljem. Tim povodom, aktivirana je mobilna aplikacija „Budi sigurna“ koja osobama koje su preživjele porodično nasilje omogućava da zatraže pomoć i podršku" zaključuje se u saopštenju.

U cilju obilježavanja Međunarodnog dana porodice iz IJZ preporučuju porodicama da jačaju svoju vezanost, posvećenost, podršku i ljubav, jer se na taj način grade temelji zdravog odrastanja potomaka. Zahvaljujući „zdravim“ porodicama društvo napreduje i jača, a prosperitet svake zemlje i danas zavisi od nas samih.

Dostupno na
linku.

Veličina fonta