Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Globalna kriza COVID-19 produbljuje postojeće nejednakosti, izlažući stepen isključenosti i naglašavajući da je neophodno raditi na uključivanju invalidnosti. Osobe s invaliditetom - milijardu ljudi - jedna su od najugroženijih grupa u našem društvu i one su među najteže pogođenim u ovoj krizi u pogledu smrtnih slučajeva.

Čak i u normalnim okolnostima, osobe s invaliditetom imaju manju vjerovatnoću da pristupe zdravstvu, obrazovanju, zaposlenju i da učestvuju u zajednici. Vjerovatnije je da žive u siromaštvu, doživljavaju veće stope nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja i jedni su od najmarginalizovanijih u bilo kojoj zajednici pogođenoj krizom. COVID-19 je još više zakomplikovao ovu situaciju, disproporcionalno utičući na osobe s invaliditetom direktno i indirektno.
Potreban je integrisani pristup kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom ne budu zaostale u odgovoru i oporavku COVID-19. UN pozivaju da se oni stave u središte odgovora, koji učestvuju kao akteri planiranja i sprovođenja. Sve akcije povezane s COVID-19 moraju zabraniti bilo koji oblik diskriminacije po osnovu invaliditeta i uzeti u obzir presjeke pola i starosti, između ostalih faktora. Ovo je neophodno efikasno obaviti da bi se riješile i spriječile barijere koje mogu nastati tokom reakcije i oporavka.
Uključivanje osoba s invaliditetom rezultiraće reakcijom i oporavkom COVID-19 koji bolje služi svima, potpunije suzbijanje virusa i bolju izgradnju nazad. Omogućiće fleksibilnije sisteme sposobne da odgovore na složene situacije, dostižući najudaljenije prvo mjesto.

Ovaj kratak izvještaj naglašava uticaj COVID-19 na osobe s invaliditetom i na taj način daje ključne akcije i preporuke kako bi se odgovor i oporavak uključio za osobe s invaliditetom. Iako kratak, on sadrži posebne preporuke koje se fokusiraju na ključne sektore, i on identifikuje četiri opšta područja djelovanja koja su primjenjiva za sve.

  1. Osigurati uvrštavanje invaliditeta u sve odgovore i oporavak COVID-a zajedno s ciljanim akcijama. Kombinacija glavnih tokova i mjera specifičnih za invaliditet neophodna je kako bi se osiguralo sistematsko uključivanje osoba s invaliditetom.
  2. Omogućiti dostupnost informacija, objekata, usluga i programa u odgovoru i oporavku COVID-19. Pristupačnost je osnovna za uključivanje osoba s invaliditetom u neposredni zdravstveni i socio-ekonomski odgovor na COVID-19. Ako informacije o javnom zdravstvu, izgrađeno okruženje, komunikacije i tehnologije te roba i usluge nisu dostupni, osobe s invaliditetom ne mogu donositi neophodne odluke, samostalno živjeti i sigurno izolovati ili karantinovati ili pristupiti zdravstvenim i javnim uslugama ravnopravno s drugima.
  3. Osigurati smislene konsultacije i aktivno učešće osoba s invaliditetom i njihovih reprezentativnih organizacija u svim fazama reagovanja i oporavka COVID-19. Osobe s invaliditetom imaju važan doprinos u rješavanju krize i izgradnji budućnosti. Mnoge osobe s invaliditetom imaju iskustvo napredovanja u izolacionim situacijama i alternativnim radnim aranžmanima koji mogu ponuditi modele za kretanje po trenutnoj situaciji. Perspektive i stvarna iskustva s invaliditetom doprinose kreativnosti, novim pristupima i inovativnim rješenjima za izazove.
  4. Uspostaviti mehanizme odgovornosti kako bi se osiguralo uključivanje osoba s invaliditetom u odgovoru COVID-19. Osigurati inkluzivne investicije za podršku rezultatima koji uključuju OSI. Vlade, donatori, agencije UN-a i drugi akteri trebaju uspostaviti mehanizme za praćenje investicija kako bi se osiguralo da ono doseže osobe s invaliditetom. Razvrstavanje podataka po vrsti oštećenja, odnosno prema invaliditetu je ključno za osiguranje odgovornosti.

Uključivanje osoba s invaliditetom u reagovanje i oporavak COVID-19 ključan je dio postizanja obećanja da nikoga ne ostavlja iza sebe i kritički test globalnih obaveza Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), Agende 2030 za održivi razvoj, i Strategije za osobe s invaliditetom Ujedinjenih nacija. Takođe je centralno u opredjeljenju UN-a da postigne transformativne i trajne promjene na inkluziji osoba s invaliditetom.

ZAKLJUČAK: 

COVID-19 stvorio je ljudsku krizu neviđenih razmjera, koja je nesrazmjerno uticala na milijardu osoba s invaliditetom. Zato je potreban neviđen odgovor - izuzetno obimna podrška i politička posvećenost - kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom imaju pristup osnovnim uslugama, uključujući neposredne zdravstvene i socijalne službe, kako bi se dočekale krize. Odgovor i oporavak COVID-19 koji uključuje OSI bolje će služiti svima. Omogućiće inkluzivnije, pristupačnije i okretnije sisteme sposobne da odgovore na složene situacije, dostižući najudaljenije prvo mjesto. To će otvoriti put boljoj budućnosti za sve.

IZVOR: Ujedinjene nacije www.un.org
Dokument: Policy Brief: A Disability: Inclusive response to Covid 19
Prevela s engleskog: Marina Đurović

Veličina fonta