Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jednako kao što je trenutna pandemija COVID-19 pogodila više od ostalih turistički sektor, najteže su pogođene ranjive grupe unutar ovog sektora.

Kao što je utvrđeno Okvirnom konvencijom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o turističkoj etici, turistički sektor ima obavezu da promoviše prava najugroženijih grupa kao što su žene, starosjedioci i osobe s invaliditetom.

„Turističke aktivnosti treba da poštuju jednakost muškaraca i žena; oni bi trebalo da promovišu ljudska prava i, posebno, individualna prava najugroženijih grupa, posebno djece, starih, osoba s invaliditetom, etničkih manjina i autohtonih naroda. "
Okvirna konvencija UNWTO-a o turističkoj etici (član 5, stav 2)

Kada govorimo o dizajniranju održivosti u programima oporavka od turizma, moramo priznati da održivost ne može biti postignuta sve dok ranjive grupe ne budu u potpunosti uključene u novi dizajn. UNWTO je u saradnji s relevantnim međunarodnim, nacionalnim i lokalnim partnerima razvila sljedeće mjere kako bi pomogla vladama i preduzećima da pronađu inkluzivan odgovor na COVID-19, osiguravajući da niko ne bude izuzet.

COVID-19 i osobe s invaliditetom
Osobe s invaliditetom i stariji ljudi su pod teškim uticajem COVID-19. Često su isključeni iz komunikacije o aktuelnostima javnog zdravlja i putovanja, odlučivanju i informacijama o pristupačnosti osnovnih usluga. 
Njihovo zdravstveno stanje i izolacija mogu ih izložiti ozbiljnom riziku. Izbijanje pandemije, koje se podudara sa van sezonom u mnogim destinacijama, takođe je uhvatilo mnoge ljude sa zahtjevima za pristup koji putuju ili se „spremaju za ukrcavanje“. 
Oporavak treba da uključi pristupačnost kao centralni stub u mjerama za unapređenje ponude destinacije i konkurentnosti, doprinoseći inkluzivnim okruženjima, uslugama i zapošljavanju.

TRENUTNA REAKCIJA: 
Povratak u državu bez odlaganja: Mjere pristupačnosti važne su tokom povratka, tako da svi mogu imati koristi (pristupačan prevoz, rute, informacije, komunikacija). Ugrožavanje pristupa povlači za sobom bezbjednosne rizike i neželjene povrede.
Ljubazan pristup: Pružena asistencija treba da poštuje posebne zahtjeve pristupačnosti. Osobe s invaliditetom često putuju u pratnji, što podrazumijeva obuhvatanje pratilaca ili osnovnog osoblja pruženom pomoći.
Međusobna podrška između Turističkih organizacija i OOSI: Turistička odredišta bi trebalo da angažuju OOSI da podrže trenutne akcije. Oni su posrednici u razumijevanju specifičnih potreba, postojećih barijera i načina kako ih prilagoditi.
Pristupačna komunikacija i tehnologija: Nove tehnologije mogu proizvode i usluge učiniti jednostavnijim za korisnike. Ako tehnologija i komunikacioni kanali budu prilagođeni osobama s invaliditetom, tokom i poslije COVID-19, svi će imati koristi.
„Turizam za sve“ više nego ikad u 2020: „Turizam za sve“ treba podsticati tokom cijele godine, posebno u predstojećoj visokoj sezoni 2020. Osobe sa zahtjevom pristupačnosti i stariji mogu doprinijeti oporavku od turizma. 

OPORAVAK
Politike „Turizam za sve“: Osobe s invaliditetom i starije osobe predstavljaju ogromnu tržišnu priliku, posebno izvan sezone. Destinacije bi trebale iskoristiti taj potencijal i učiniti usluge pristupačnim.
Poboljšana usluga kupcima: Turističkim profesionalcima obično nedostaje osnovna obuka o prihvatu/dočekivanju klijenata s invaliditetom. Kvalitetna usluga podrazumijeva da zaposleni poznaju potrebe svojih klijenata, bez obzira na lične sposobnosti kupaca.
Jednake mogućnosti u zapošljavanju: Politike zapošljavanja u turističkim kompanijama trebalo bi da se vode principima jednakih mogućnosti. Razumne adaptacije i usklađivanje vještina omogućavaju svima pristup tržištu rada u turističkom sektoru.
Upotreba inovativne tehnologije: Tehnologije bi trebale biti poluga u olakšavanju putovanja i uključivanju za sve. Alternativni formati. tj. znakovni jezik, lako čitljivi format, titlovi, audio opisi i Brajevo pismo, trebalo bi da ugrade programeri.
Primjena međunarodnih standarda: Turistima su potrebni isti uslovi pristupačnosti, gdje god da putuju. Primjena međunarodnih standarda može osigurati isti nivo pristupačnosti turističkih proizvoda i usluga širom svijeta.

UNWTO je razvio ove mjere u saradnji s međunarodnim, nacionalnim i lokalnim partnerima kako bi pomogao vladama i preduzećima da pronađu inkluzivan odgovor na COVID-19, osiguravajući da niko ne bude izostavljen. Ako želite da podijelite kako turizam i osobe s invaliditetom reaguju na COVID-19, pošaljite nam mejl na umhcg2016@gmail,com
Ove informacije mogu pomoći turističkom sektoru i drugim autohtonim zajednicama da se suoče s uticajem COVID-19. #TravelTomorrov; #TourismForAll

Izvor: UNWTO
Prevela s engleskog: Marina Đurović

Veličina fonta