Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mnoge su škole širom svijeta zatvorene u nastojanju da se spriječi širenje koronavirusa. Većina nastavnika domaće zadatke šalje koristeći različite aplikacije poput Vibera, kako djeca ne bi zaostajala u nastavi, ali te mogućnosti ne rješavaju roditeljima problem kako postići da se učenje kod kuće odvija bez problema i sukoba.

U nastavku vam donosimo par savjeta koji vam mogu pomoći da na što bolji način organizujete djetetu praćenje nastave od kuće.

Zadržite rutinu
Iako je možda primamljivo odmarati se u pidžami i dopustiti svojoj djeci da rade to isto, nedostatak rutine za sve može biti zbunjujuće, posebno ako to traje više od nekoliko dana. Stoga je važno zadržati rutinu, spremiti se i ponašati kao da "zapravo" idemo u školu.

Napravite "učionicu"
Za djecu je, baš kao i za odrasle, važno da imaju određeni radni prostor. Taj prostor za obavljanje školskih zadataka neka bude njihova učionica dok ne pohađaju školu.

Postavite raspored
Pripremite dijete na novi način učenja radeći zajedno kako bi stvorili novi raspored. Neka vam opišu kako izgleda njihov dan u školi; učinite njihov boravak kod kuće što sličniji onom školskom. Možete u dnevnu rutinu i način učenja unijeti vaše nove, kreativne ideje kako bi im bilo zanimljivije. Zadržite i vrijeme pohađanja "škole u kući" kao što je i u školi; neka čas traje kao i na redovnoj nastavi, s istim pauzama za odmor, pa i s dodatnim pauzama ukoliko je to potrebno ili s dodatnim aktivnostima koje će djeci dati osjećaj da su slobodnija, iako imaju isti program i obaveze.

Ne žurite
Osmislite raspored i plan učenja za školu koji će odgovarati vašoj porodici i budite spremni nekoliko puta korigovati raspored dok ne pronađete onaj pravi.

Kontrola
Ako je dijete samo kod kuće, možda će vam biti teško da ga usmjerite  na disciplinovano "pohađanje" nastave. O tome s djetetom treba razgovarati i objasniti mu važnost učenja i na takav način. Ako, ipak i vi radite od kuće, organizujte se tako da svako ima svoj prostor za rad, bez međusobnog ometanja, uz objašnjenje kako je "svako na svom poslu" i da se tako treba ponašati.

Novi predmet: domaćinstvo
U današnjem modernom svijetu, mnoga djeca su jednostavno preopterećena da bi mogla naučiti da obavljaju osnovne kućne zadatke. Ovo je prilika da se to promijeni, prilika da djeca razviju osjećaj odgovornosti za domaćinstvom. Postoje prikladni poslovi za djecu svih uzrasta, od predškolskog uzrasta do tinejdžera, uključujući pospremanje kreveta, slaganje posuđa, sortiranje čarapa i pribora za jelo, usisavanje prašine. U izolaciji i uz "školu u kući", prava zabava bi mogla biti upravo – poslovi u kući. 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Veličina fonta