Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Psihološkinje Dječjeg vrtića Rijeka Ana Silov, Josipa Kuretić i Anita Marić prevele su niz tematskih priča (slikovnica) o COVID-19 i situaciji distance.

Putem Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore omogućile su svim zainteresovanima njihovo korišćenje, uključujući i studente Učiteljskog fakulteta u Rijeci, a hrvatski prevod jedne od tih slikovnica objavljen je i na stranicama Ujedinjenih nacija. 

Velike promjene
Navodeći kako su se dogodile velike promjene u svakodnevici, porodičnom životu i rutini i to iznenada, Marić kaže da se promijenio način života, mogućnost održavanja kontakta s članovima porodice, bliskim osobama i prijateljima.
"Mnoga djeca su zbunjena i uplašena novonastalom situacijom. Bitno im je objasniti šta se dešava na način prilagođen njihovom uzrastu. Slikovnice roditeljima i djeci olakšavaju razgovor o COVID-19, pandemiji i potrebi za fizičkom distancom.

Slikovnice djeci na jasan, jednostavan, primjeren način daju uvid i informacije o novonastaloj situaciji. Pomažu djetetu imenovati i situaciju i svoje emocije primjerenim rječnikom. Takođe, djeci daju informacije kako da se prilagode situaciji i kako da se nose s emocijama na primjeru druge djece – likova iz priče", kaže Marić.

Jedna od prevedenih slikovnica
Mali patuljak koji treba ostati kući terapeutska je priča autorke Suzan Parov (Susan Parrow) namijenjena djeci predškolskog uzrasta. Cilj priče je osnažiti djecu da prihvate trenutnu situaciju "socijalne distance" i motivisati ih da pronađu aktivnosti koje mogu da rade kod kuće, a koje će im biti zanimljive i u kojima će uživati.
Slikovnica Ti si moj heroj nastala je kao rezultat saradnje više humanitarnih organizacija uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju i UNICEF-a i više od 1.700 djece, roditelja i učitelja iz cijelog svijeta.
Autor samog teksta priče i ilustracija je Helen Petak (Helen Patuck), a priča govori o djevojčici Sari koja je preplašena, nedostaju joj njeni prijatelji i škola. Dok pada u san, pojavi se čudesno stvorenje - zmaj.  Sara i Zmaj djeci cijelog svijeta objašnjavaju kako sebe i svoje najdraže zaštititi od COVID-19 virusa.

Razumjeti karantin
Psihološkinje su prevele i Dan kada je sve stalo, djelo grupe umjetnika i stvaralaca iz Kolumbije i Meksika, s ciljem da djeci pomognu da bolje razumiju šta znači karantin. Radi se o prilagođenoj priči Dan kada se sve zatreslo, nastaloj 2017. nakon snažnog zemljotresa.
U priči se prati porodica koja razgovara o virusu, epidemiji, socijalnoj distanci i održavanju higijene. Interaktivna je i u sebi sadrži aktivnosti za djecu, dok je Zdravo, ovo je koronavirus (Bok, ovo je koronavirus) djelo južno australijskog Helfa (South Australian Healtha), nastalo na osnovu ideja majki zaposlenih u vladi Južne Australije. Priča opisuje COVID-19, njegove simptome i održavanje higijene kojima se može spriječiti zaraza.
"Jedan od načina na koji priče mogu pomoći u razumijevanju trenutne situacije djeci s invaliditetom su socijalne priče. To su individualizovane priče osmišljene kao pomoć prilikom suočavanja sa stresnim situacijama i razumijevanju sopstvenih osjećaja. Pisane su jednostavnim jezikom i stilom, u prvom licu uz vizualnu podršku kao što su slike, fotografije ili simboli", zaključuje Marić.

Izvor: www.novilist.hr 

Veličina fonta