Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Seksualna ucjena na internetu, poznata i kao "sextortion," predstavlja sve ozbiljniju prijetnju onlajn zajednice. Ovaj oblik onlajn zlostavljanja uključuje manipulaciju kompromitujućim materijalom kako bi se žrtva prisilila na seksualne usluge ili iznudi novac. U nastavku ćemo istražiti ključne aspekte ove digitalne prijetnje i kako se izboriti s njom.

Seksualna ucjena manifestuje se kroz različite metode. Napadači često šalju kompromitujuće slike ili snimke žrtve njenim prijateljima i porodici, prijeteći da će ih objaviti ako žrtva ne ispuni njihove zahteve. Takođe, mogu se pretvarati da su sa žrtvom razmjenjivali seksualni sadržaj ili prijetnjom o objavljivanju intimnih informacija na javnim mjestima na internetu.

Ove prijetnje ostavljaju duboke emocionalne i psihičke posledice na žrtve. Osećaj sramote, stresa, depresije i gubitka poverenja su samo neki od problema s kojima se suočavaju. Seksualna ucjena može imati trajne efekte na mentalno zdravlje i socijalne veze žrtava.

U stvarnosti seksualnih ucjena na internetu, posebno zabrinjava činjenica da su najčešće žrtve djevojčice i djevojke s invaliditetom. Ova grupa žrtava suočava se sa dodatnim izazovima i ranjivostima koje ih čine lakšim metama za napadače. Zbog svojih ograničenja i potreba za podrškom, djevojčice i djevojke s invaliditetom često su manje osnažene da se brane od digitalnih prijetnji.

Invaliditet može uključivati fizičke, senzorne ili kognitivne izazove koji otežavaju razumijevanje i prepoznavanje opasnosti na internetu. 

Prva specifična ranjivost leži u komunikacijskim ograničenjima. Djevojčice i djevojke s invaliditetima često koriste alternativne načine komunikacije poput znakovnog jezika, ili pomoćnih tehnologija. Ovo otežava prepoznavanje i izražavanje situacija u kojima se osjećaju ugroženo ili ucijenjeno.

Dodatna prepreka može biti i nedostatak pristupa edukativnim resursima o onlajn sigurnosti prilagođenim njihovim potrebama. Njihova edukacija i svijest o digitalnoj sigurnosti često su na nižem nivou, što ih čini manje pripremljenim za prepoznavanje i reagovanje na seksualne ucjene na internetu.

Napadači često ciljaju ranjive osobe, iskorištavajući njihovu nemoć i pokušavajući da ih ucijene. Kako bi se suočale s ovim izazovima, djevojčice i djevojke s invaliditetom zahtijevaju dodatnu podršku i edukaciju o onlajn sigurnosti.

Kao društvo, moramo raditi na podizanju svijesti o ovom problemu i pružanju dodatnih resursa za zaštitu i podršku ovoj ranjivoj populaciji. Kroz inkluzivne mjere i pažljivo oblikovane programe prevencije, možemo smanjiti ranjivost djevojčica i djevojaka s invaliditetom i osigurati im sigurno onlajn okruženje.

Prevencija je ključna u borbi protiv seksualne ucjene. Edukacija o online sigurnosti igra važnu ulogu u smanjenju rizika. 

Mnoge zemlje imaju zakone koji se odnose na onlajn seksualno uznemiravanje i ucjenu. Ovi zakoni su osmišljeni kako bi pružili pravnu osnovu za procesuiranje napadača. 

Kako bismo pomogli djevojčicama i djevojkama s invaliditetom da se zaštite od seksualnih ucjena na internetu, potrebna su inkluzivna rješenja. Neophodo je kreiranje pristupačnih edukativnih resursa, podrška u razumijevanju online rizika, te pristup resursima za prijavu i podršku u slučaju ucjene. Takođe, važno je podsticati svijest o ovim specifičnim izazovima kako bi se smanjila ranjivost i osiguralo da djevojčice i djevojke s invaliditetom imaju jednaku zaštitu i podršku kao i ostatak populacije.

Vršnjačko nasilje i seksualna ucjena putem društvenih mreža

U Crnoj Gori, vršnjačko nasilje putem seksualne ucjene na društvenim mrežama postaje sve ozbiljniji problem među učenicima i učenicama. Nažalost, postoje konkretne situacije koje ilustruju ovu zabrinjavajuću pojavu. Primjeria radi, možemo zamisliti situaciju u kojoj je jedna učenica ili učenica prisiljen/a ili obmanut/a da pošalje kompromitujuće slike ili video-snimke svog tijela drugom učeniku putem aplikacije za razmjenu poruka ili društvenih medija. Nakon što je dobila ove materijale, osoba koja vrši ucjenu prijeti da će ih objaviti na javnim forumima ili ih poslati školskim prijateljima i porodici žrtve, ukoliko ona ne ispuni određene zahtjeve. Ovako izvedeni slučajevi ostavljaju ozbiljne posljedice po mentalno i emocionalno zdravlje žrtava, a posebno ih pogađa osećaj stida i straha od izloženosti. Da bi se suočilo s ovim problemom u crnogorskim školama, neophodno je raditi na edukaciji učenika o online sigurnosti, promovisati prijavljivanje ovakvih slučajeva i pružiti podršku žrtvama kako bi se stvorila sigurnija školska sredina za sve. 

Nažalost, i u Crnoj Gori, postoje slučajevi u kojima su djeca s invaliditetom izložena seksualnoj ucjeni putem interneta. Primjer bi mogao biti situacija u kojoj osoba koja vrši ucjenu koristi informacije o specifičnim zahzjevima ili ranjivostima djeteta s invaliditetom kako bi ga navela na neželjeno ponašanje ili slanje kompromitujućih materijala. Ova djeca su često manje sposobna da se odbrane ili prepoznaju opasnosti, što zahtijeva dodatne napore u edukaciji i podršci kako bi se osigurala njihova sigurnost na internetu. Uključivanje stručnjaka za invaliditet i pristupčne resurse u obrazovni sistem i zajednicu postaje od suštinskog značaja kako bi se zaštitila djeca s invaliditetom i osiguralo da imaju jednaku priliku da uživaju u online prostoru bez straha od zlostavljanja.

Napokon, važno je da žrtvama pružimo podršku i pomoć. Postoje organizacije i resursi koji nude podršku i savetovanje osobama koje su žrtve seksualne ucjene. Organizacije osoba s invaliditetom mogu da igraju ključnu ulogu u pružanju emocionalne podrške i pomoći žrtvama da se nose sa traumom, kroz sprovođenje aktivnosti poput pružanja usluga individualnih psihosocijalnih seansi, te organizovanjem grupa samopodrške.

Seksualna ucjena na internetu predstavlja ozbiljnu prijetnju digitalnom društvu. Edukacija, prevencija i pružanje podrške žrtvama su ključni koraci u iskorijevanju ovog problema. 

 

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta Ključ SamstalnOStI, a koji UMHCG realizuje uz finansijsku podršku od strane Glavnog grada Podgorice.

Izvori: United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) – Upotreba
interneta u terorističke svrhe (The Use of the Internet for Terrorist Purposes: 
Dostupno na linku
2. Portal Esafety Commisionar
3. Portal Council of Europe

Pripremila: Milena Kovačević

Veličina fonta