Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Preporučene mjere izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv pandemije, ali donose i veliku promjenu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti u porodici. Razumljivo je da osjećate strah i uznemirenost i da se djeca osjećaju tužno, uplašeno i zabrinuto. Vrtići i škole ne rade, mnogi roditelji rade od kuće što predstavlja dodatan izazov za djecu i roditelje.

Mnogi roditelji osjećaju da su pod stresom, ne samo zbog zabrinutosti za zdravlje nego i zato što se od njih očekuje mnogo – da budu uzorni radnici u firmama u kojima su zaposleni i učitelji svojoj djeci. Potrebno je prilagoditi se novoj svakodnevici, organizovati dan tako da u njemu budu sadržani vrijeme za učenje i vrijeme za igru, samostalnu i onu s roditeljima. Zajednička igra može pomoći i vama i djeci da se opustite i osjećate sigurnije. Nadamo se da će vam ovaj vodič s brojnim savjetima i idejama za različite aktivnosti pomoći da zajedno prebrodite ovo razdoblje i da će vas dodatno zbližiti.

Budite dosledni i pridržavajte se dnevne rutine
S djetetom osmislite realan dnevni raspored. Nacrtajte zajedno djelove rasporeda kako biste i vi i dijete znali šta će se događati u kojem djelu dana. Pokušajte raspored napraviti tako da bude sličan onome koje je dijete ranije imalo u vrtiću ili školi (vrijeme obroka, vrijeme za igru, fizička aktivnost, mirne aktivnosti, učenje). Uključite djecu da vam pomognu u obavljanju kućnih poslova kroz jasno određene zadatke kao što su postavljanje stola, zalivanje cvijeća, slaganje čiste odjeće... u zavisnosti od djetetovih mogućnosti. 
U raspored uključite aktivnosti u koje će biti uključena cijela porodica – zajednički obroci, igra i rekreacija. Dajte sve od sebe da budete dosledni jer djeci to daje osjećaj sigurnosti i smirenosti.

Ne zaboravite da brinete o sebi 
Izdvojite vrijeme za kratke predahe za sebe (šetnja, kupanje, telefonirajte s prijateljima). I roditelji su ljudi. Zato ne zaboravite da vam briga o sebi pomaže da se nosite sa stresom i pružite odgovarajuću podršku vašoj djeci. Nađite vrijeme i za njegovanje partnerskih odnosa i budite jedni partneru podrška.

Pripremite ideje za aktivnosti  koje se odnose na igru i učenje
Napravite listu aktivnosti koje možete raditi u kući i napolju.
Pokušajte u dnevnu rutinu da napravite izbalansiran odnos fizičkih aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla, ples i vježbanje s mirnijim aktivnostima kao što su crtanje, bojanje, čitanje priča, pjevanje, slaganje slagalica/kockica s odmorom.
Neka dijete odabere aktivnost i ne zaboravite da mlađa djeca nemaju  sposobnost da budu dugo skoncentrisana na istu aktivnost.
Važno je da učenje kroz igru za dijete predškolskog uzrasta bude pozitivno iskustvo.

Ograničite vrijeme djeci provedeno ispred ekrana i pazite na sadržaj  
Zaštitite svoje dijete od medijskog sadržaja, poput vijesti koje djecu mogu učiniti još zabrinutijom ili uplašenijom. Ograničite količinu vijesti o pandemiji koronavirusa, posebno ako su prisutna i mlađa djeca. Nemojte pretpostavljati da oni ne slušaju čak ni ako se igraju dok pratite vijesti.
Odredite količinu vremena koje dijete smije da provede ispred ekrena i uključite ga u dnevni raspored. Svakako se pobrinite da je sadržaj primjeren uzrastu djeteta. Kad su djeca sama ispred ekrana veliki dio dana to može uticati na njihov kognitivni i socio-emotivni razvoj.  Djeca najbolje uče kroz interakciju – gledajte sadržaje zajedno i razgovarajte o tome što ste pogledali. Koristite različite aplikacije kako biste nadoknadili druženja uživo Skype (Skajp), Zum (Zoom), VocAp (WhatsApp) i održavali kontakt s porodicom i prijateljima.

Trudite se da na nepoželjno ponašanje odgovorite konstruktivno 
Imajte na umu da je ova situacija jednako teška i vašoj djeci i da će reagovati u skladu sa svojim godinama i stepenom razvoja. Trudite se da imate realna očekivanja od svoje djece jer će vam to pomoći da se na konstruktivan način nosite s nepoželjnim ponašanjem. Kada se suočite s nepoželjnim ponašanjem koristite nenasilne metode disciplinovanja.

Izvor: UNICEF Hrvatska 

Veličina fonta