Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Centar za građansko obrazovanje (CGO) raspisao je Konkurs za najbolji književno-umjetnički rad za učenike srednjih škola u Crnoj Gori, koji žele da doprinesu prevenciji diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ osobama i njihovom prihvatanju među školskom populacijom.

„Cilj Konkursa je da podstakne aktivističko djelovanje mladih kao zagovarača ljudskih prava, prihvatanja različitosti i onih koji se bore za smanjenje govora mržnje prema LGBTIQ osobama“, rekli su iz CGO.

Oni su objasnili da književno-umjetnički rad treba da bude autentičan, u formatu priče, eseja, crteža ili slike, da koristi ispravnu terminologiju LGBTIQ pojmova, kao i da afirmiše prava LGBTIQ osoba ili da problematizuje položaj i probleme te populacije u Crnoj Gori.

Kako su iz CGO dodali, uz rad, autori su dužni da dostave lične podatke, odnosno ime i prezime, adresu, razred, smjer, školu, kao i kratak opis ili motiv izrade književno-umjetničkog djela.

„Radovi se mogu poslati do 10. jula, putem elektronske pošte na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. uz naznaku Konkurs za najbolji rad. Crteži i slike se mogu slati u jpg formatu, minimum full HD rezolucije, dok se original čuva i po zahtjevu dostavlja Komisiji na uvid“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Komisija, na osnovu pristiglih prijava i vodeći računa o ispunjenosti kriterijuma i ciljeva javnog konkursa, odabrati najbolje radove.

Iz CGO su rekli da će, nakon selekcije, autori tri najbolje ocijenjena rada biti nagrađeni novčanim nagradama od 200, 150 i 100 evra, kao i da će minimum deset najboljih radova uključujući i tri prvorangirana biti objavljena u zbirci.

Konkurs za najbolji književno-umjetnički rad srednjoškolaca se organizuje u okviru projekta Zajedno protiv predrasuda! koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.


Priredila:
Anđela Miličić

Izvor: Dan

Veličina fonta