Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Učenik Osnovne škole Radojica Perović prekjuče je pretučen u prostorijama te obrazovne ustanove, kada je učenik druge škole neopaženo ušao u objekat, kazala je Portalu Pobjeda direktorica Snežana Tomanović.

Ona je rekla da je u utorak oko 12.45 sati, neposredno prije početka sedmog časa, dječak koji nije učenik Radojica Perović iskoristio gužvu u hodniku (đaci su mijenjali kabinete), što se vidi na snimcima kamere te ušao u prostorije škole.

„Otišao je na sprat, ispred učionice iz koje je izašao učenik naše škole, jer je tražio nastavnici da ode do toaleta, tu ga sačekao i nasrnuo na njega. Nastavnica koja je čula uzvike, izašla je iz kabineta i razdvojila dječake“, ispričala je direktorica.

Tomanović je kazala da je slučaj prijavljen upravi policije, odakle je Pobjedi potvrđeno da je krivična prijava po nalogu državnog tužioca podnijeta protiv petnaestogodišnjeg dječaka zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje. 

„Učenik naše škole je zadobio povrede, majka je obaviještena, poveden je kod doktora, ima hematome“, rekla je Tomanović, dodajući daje dječak, srećom, prošao bez lomova.

Istakla je da je tokom ove situacije bila na seminaru, te da su dežurni nastavnici i radnici bili na svojim mjestima.

„Ali maloljetnik nije izazivao ulaskom nikakvu pažnju, druga djeca su bila oko njega, pa niko nije primijetio da nije đak naše škole. Tim prije što je iste dobi i kao naši učenici i što škola ima više od 1.600 đaka, te je nemoguće zapamtiti svaki lik“, objasnila je Tomanović.

Poručila je da je upravi škole i nastavnom osoblju teško što se ovako nešto desilo.

„Te apelujemo na državne institucije da obezbijede školskog policajca i da se preispita Zakon o osnovnom obrazovanju u dijelu koji se tiče izricanja vaspitnih mjera“, zaključila je Tomanović.

Samo u proteklih nekoliko mjeseci, dogodili su se, ili su objelodanjeni slučajevi prebijanja dječaka, učenika osmog razreda OŠ 21. maj u Podgorici od strane učenika Savo Pejanović, prebijanja mladića u igraonici u Podgorici, nakon čega su nasilnici i uhapšeni, objavljivanja snimka na kojima isti prebijaju vršnjaka ispred škole Sutjeska, prošle godine su zabilježeni slučajevi batinanja dječaka u Baru, tuče u Zeti nakon koje je učenik završio u Hitnoj pomoći.

UNICEF je u Crnoj Gori podržao razvoj aplikacije unutar Informacionog sistema Ministarstva prosvjete (MEIS) koja omogućava prikupljanje podataka o slučajevima nasilja na nivou škole, kao i o svim aktivnostima koje škola preduzima u cilju podrške djeci. Ministarstvo prosvjete je Pobjedi kazalo da je modul MEIS među učenicima osnovnih i srednjih škola tokom tekuće školske godine do 7. marta zabilježio 79 slučaja od strane direktora obrazovno vaspitnih ustanova. Broj učenika koji trpe nasilje bio je 60, a broj učenika koji vrše nasilje 119. U pitanju nije samo fizičko nasilje, već psihičko, verbalno, sajber...

Povodom sve češćih i brutalnijih slučajeva nasilničkog ponašanja i nasilja, neophodna je saradnja s Ministarstvom pravde, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa pravosudnim organima. 

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji Pobjedi je kazala da je saradnja sa Ministarstvom prosvjete bila uspostavljena malo prije nego što se pojavila epidemija koronavirusa, koja je zaustavila sve.

„Napravljeno je uputstvo za postupanje u ovakvim situacijama, izmijenjeni su statuti, bila je pokrenuta linija za prijavu nasilja, formiran Komitet za vršnjačko nasilje, definisano da se u škole uvedu zaštitari i da budu pokrivene kamerama itd. Sve je bilo urađeno kako bi bila definisana odgovornost uprava škola, ali je sve stalo“, kazala je Mihailović.

Istakla je da linija za prijavu nasilja ne radi i da ne mogu da dobiju odgovor hoće li se to i kada dogoditi.

Komitet ne funkcioniše i nije ponovo uspostavljen, a uputstvo ne primjenjuju škole, niti se na njega pozivaju“, kazala je Mihailović.

Ona je rekla i da timovi za vršnjačko nasilje postoje, ali da nije sigurna na koji način Ministarstvo prosvjete to kontroliše, te da li se uopšte prati ono što je na papiru.

Mihailović smatra da je neophodno da se uključe svi nadležni jer Ministarstvo prosvjete ne može sve samo da uradi. Povodom ranijih slučajeva nasilja oglasila se i Akcija za ljudska prava (HRA) koja je istakla da bi uvođenje školskog policajca doprinijelo sprečavanju neželjenih incidenata, obezbjeđivanju bezbjednosti djece, suzbijanju kriminala u školskom okruženju i jačanju uloge policije u prevenciji nasilja.

„Škole moraju biti bezbjedno mjesto za svu djecu, a ne izvor fizičkih i psihičkih trauma“, naglasili su iz iz HRA.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: Pobjeda

Veličina fonta