Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Tim za ranu intervenciju Amimoni, Grčka objavio je smjernice za rad s djecom i mladima s invaliditetom koje mogu poslužiti svim pružaocima usluga, ali i porodicama, koje donosimo u nastavku. 

Zbog nesretnih okolnosti pandemije COVID-19 s kojom smo suočeni, odlučili smo prilagoditi naše usluge u skladu s nacionalnim smjernicama kako bismo zaštitili prevashodno djecu i njihove porodice i doprinijeli opštim naporima u cilju zaustavljanja širenja virusa.

Prije svega, kontaktirali smo porodice putem e-maila kako bismo ih informisali o privremenoj promjeni našeg programa rada i o tome da smo i dalje dostupni za komunikaciju, uglavnom putem Skajpa. Nakon početnog kontakta putem e-maila, svaki stručni radnik uputio je personalizovani telefonski poziv ka porodicama, kako bi razgovarali s njima o narednim aktivnostima. U nastavku ćemo opisati naše prilagođene usluge koje se nude porodicama, naravno, u zavisnosti od specifičnih potreba porodice i djeteta.
Skajp sesijama posvećujemo otprilike jedan sat (45-60 minuta) kako bismo razgovarali s roditeljima o njihovim razmišljanjima, strahovima, idejama, o tome kako se osjećaju u trenutnoj situaciji. Mi pružamo informacije, smjernice i ideje o tome koje nove aktivnosti mogu da uključe u svoj novi svakodnevni život, i koje ranije obavljane aktivnosti mogu dodati svakodnevnom programu igre sa svojim djetetom. U ovoj situaciji nije potrebno da dijete Skajp prisustvuje sesiji.

Druga usluga koju nudimo je kada sesiju podijelimo na pola i otprilike 20-30 minuta posvetimo djetetu, a preostalo vrijeme utrošimo na razgovor s roditeljima. Ovaj scenario zahtijeva da dijete može da sarađuje i održava svoju vizuelnu pažnju na ekran, kako bi vizuelna stimulacija bila uspješna. To znači da dijete mora biti odmorno, nahranjeno, koncentrisano na dovoljnom nivou i, naravno, u udobnom položaju, tako da ga ne ometa fizički bol ili pokreti oko njega. Ponuđene aktivnosti uključuju prevashodno Powerpoint prezentacije prilagođene potrebama djeteta (specifični visoki ili niski kontrast, odsustvo ili prisustvo pokreta itd.), objekte visokog kontrasta s vidljivim karakteristikama kako bi privukli djetetovu pažnju i video snimke koje sadrže muziku i obojane slike s visokim kontrastom. Verbalna komunikacija je, takođe, prisutna tokom aktivnosti kako bi se nivo pažnje održao visokim, ali i kako bi se podstakla motivacija djeteta za učešće u aktivnosti. Tokom diskusije sa roditeljima pružaju se povratne informacije o aktivnostima i saradljivosti djeteta, a roditelji imaju vremena da postave nekoliko pitanja ukoliko su zbog nečega zabrinuti.

Osim gore pomenutih, roditeljima nudimo i digitalne aktivnosti koje mogu obavljati preko laptopa / tableta / i-pada sa svojim djetetom, a takođe pripremamo i šaljemo putem e-mail-a materijale koji se mogu štampati i koristiti za naprednije aktivnosti (npr. Pisanje-prepisivanje-čitanje).
Pored gore pomenute ponude edukativnog materijala, tokom Skajp sesija sa roditeljima možemo pružiti smjernice roditeljima kako da obavljaju određenu aktivnost. Ovo može biti korisno za pozicioniranje i ponašanje tokom igre ili hranjenja, ali i za razne aktivnosti za koje je potrebno znanje koje bismo mogli pružiti roditeljima.
Shodno tome, kao što je prethodno opisano, prilagodili smo usluge na način da možemo imati najbolji mogući ishod za naše porodice u ovim teškim vremenima.

Materijal preuzet iz dokumenta Opis rada jedne institucije u Grčkoj u kontekstu COVID-a
(Nezvaničan prevod)

Veličina fonta