Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji se danas obilježava širom svijeta, Ministarstvo prosvjete, NVO Prosvjetna zajednica, NVO Roditelji i UNICEF pozivaju da se investicijama u obrazovanje daju prioriteti kako bi se hitno poboljšali obuhvat obrazovanjem i njegov kvalitet.

Tim povodom, Ministarstvo prosvjete ističe da je Crna Gora obrazovanje stavila u prvi plan. Iz ove institucije poručuju da nas u narednom periodu očekuje izrada ključnog dokumenta ‒ sveobuhvatne strategije za reformu obrazovanja, koja će ukazati da smo spremni za hrabre akcije kako bismo imali bezbjedno i zdravo okruženje za učenje, bolji ishod učenja, osnažene nastavnike i njihov unaprijeđeni ekonomski i društveni status, iskoristili digitalnu revoluciju u korist javnog obrazovanja i pravednije i efikasnije ulagali u obrazovanje. 

„Kroz partnerstvo s Evropskom investicionom bankom, Centralnom bankom Savjeta Evrope, KFW bankom i Američkom ambasadom u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete već je obezbijedilo sredstva za finansiranje izgradnje devet novih vrtića i četiri osnovne škole, kao i za poboljšanje energetske efikasnosti desetina srednjoškolskih, osnovnoškolskih i objekata predškolskih ustanova. Dodatnih 11 miliona eura za ovu svrhu Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je od Zapadnobalkanskog investicionog okvira i multilateralnih donatora. Ministarstvo će nastaviti da radi na hitnom obezbjeđivanju sredstava za reformu obrazovnog sektora i u budućnosti”, poručio je ministar prosvjete Crne Gore Miomir Vojinović

UNICEF podsjeća na ključne nalaze nedavno predstavljene Analize sektora obrazovanja 2015‒2020, koja je pokazala: da je dvoje od troje djece u Crnoj Gori u osnovnim školama s nedovoljnom infrastrukturom; da je u prosjeku 16 učenika na jedan kompjuter u osnovnim i srednjim školama; da tek svaki četvrti nastavnik pohađa programe za profesionalni razvoj; kao i da djeca koja rastu u siromaštvu u mnogo manjem broju idu u vrtić, osnovnu i srednju školu u odnosu na svoje vršnjake. 

„Danas je dan poziva na akciju. Crna Gora hitno treba da obezbijedi sredstva za finansiranje novih školskih i predškolskih objekata, kao i za adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama. Ulaganje više sredstava u kontinuirano stručno usavršavanje svih nastavnika neophodno je ako Crna Gora želi da postigne bolji kvalitet obrazovanja“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander. 

Dodao je da se za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori mora pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci s invaliditetom.

NVO Prosvjetna zajednica podsjeća da svi problemi društva proizilaze iz neprosvijećenosti i da je pružanje kvalitetnog obrazovanja svakom djetetu zadatak cijelog društva. 

„Međunarodni dan obrazovanja je dan opomene Crnoj Gori da mora hitno ulagati u školske objekte, kao i u nastavni kadar kako bi on bio stručan i motivisan da izađe u susret izazovima obrazovanja 21. vijeka. To je dan poziva Crnoj Gori da stvara bolje uslove rada i da u kontinuitetu značajno poboljšava položaj prosvjetnih radnika u društvu, kao i da podstiče redovno učešće praktičara u kreiranju obrazovne politike. Međunarodni dan obrazovanja je prilika da se podsjetimo da napredak društva u cjelini zavisi upravo od inkluzivnosti, podrške i kvaliteta obrazovanja dostupnog svakom djetetu u Crnoj Gori, što se može postići samo kroz kontinuirano plansko ulaganje države u obrazovanje”, poručila je Danijela Delibašić, članica Upravnog odbora Prosvjetne zajednice

Udruženje Roditelji poziva Vladu da poveća izdvajanja za obrazovni sistem. Osim instrastrukture, koja je gorući problem, posebnu pažnju treba usmjeriti na obezbjeđivanje stabilnih finansija za osnovne potrebe đaka i obrazovnih ustanova ‒ grijanje i prevoz.  

„Osim što nemaju dovoljno prostora u školama, naša djeca, nerijetko, borave u hladnim ili poluhladnim prostorijama, nemaju prevoz do škole, dok njihovim nastavnicima nedostaje osnovni materijal za rad. Podsjećamo i na bezbjedost koja je svakodnevna tema u javnosti i medijima zbog konkretnih situacija vršnjačkog nasilja i vandalizma, iako je programima Ministarstva prosvjete i predviđeno podizanje nivoa sigurnosti na veći nivo. Međutim, za te svrhe novac i dalje nije opredijeljen”, kazala je Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji.  

Ona je podsjetila i na, sada već predugo, čekanje konkretne reforme obrazovanja u smislu prilagođavanja programa i planova aktuelnim životnim okolnostima u 21. vijeku i potrebama đaka. 

Sofija Ivanović, mlada reporterka UNICEF-a Crne Gore, na Međunarodni dan obrazovanja pozvala je nadležne da djeci s invaliditetom obezbijede neophodna sredstva za učenje i da organizuju dodatnu edukaciju postojećeg kadra kako bi on mogao da pruži kvalitetno, inkluzivno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori. 

Istakla je da za nju kao osobu s oštećenjem vida, postoje tri ključna izazova u obrazovanju, a to su: „Nedostatak edukovanog nastavnog kadra koji može da omogući kvalitetnu, inkluzivnu nastavu; nedostatak asistivnih i didaktičkih pomagala, poput računara s govornom podrškom i Brajeve bilježnice, koji bi pomogli osobama s oštećenjem vida da lakše savladaju gradivo; i nedostatak dovoljnog broja defektologa svih profila, pa i tiflopedagoga i drugih osoba koje bi osobe bez ostatka vida naučile raznim vještinama potrebnim za samostalan, ravnopravan i dostojanstven život“, ističe mlada reporterka Ivanović.  

Dodala je da se svi ovi izazovi mogu se prevazići kroz adekvatnu edukaciju postojećeg kadra, kao i ulaganjem sredstava u adekvatnu infrastrukturu za rad s osobama s invaliditetom.

Izvor: UNICEF (Predstavništvo u Crnoj Gori)

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta