Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Roditeljstvo je samo po sebi veliki izazov za svakog pojedinca. Ipak, posebno je zahtjevno biti roditelj djetetu s invaliditetom. Istraživanja su pokazala da takvi roditelji ne samo da su više pod stresom u odnosu na ostale roditelje, nego i češće od drugih preispituju svoje postupke u strahu da nešto pogrešno rade ili pogrešno odgajaju svoje dijete. Upravo bi ovi savjeti mogli roditeljima pomoći i olakšati odgoj djece s invaliditetom.

Prihvatite invaliditet

Prvih mjeseci, pa i godina obično je posvećeno postavljanju dijagnoze djeteta, što je i razumljivo jer svaki roditelj želi pomoći svome djetetu. U toj fazi mnogi se roditelji teško mire s novonastalom situacijom. Takav dugotrajni fokus samo na dijagnozu obično vodi u dalje frustracije, jer se stvari ne odvijaju onako kako bi oni htjeli. S toga je prvi korak za pomoć sebi i svojem djetetu prihvatanje njegovog invaliditeta. To nikako ne znači da ste digli ruke od svega, nego da prihvatate stvari takve kakve jesu. Taj korak će vam omogućiti da uvidite i druge načine kako možete pomoći svom djetetu.

Razvijajte samostalnost

Samostalnost je vrlo važna stavka u razvoju i odgoju djece s invaliditetom, ali i vrlo fleksibilan pojam jer je ponekad vrlo teško odrediti šta neko može, a šta ne, pogotovo kad su u pitanju djeca. To dovodi do toga da su roditelji stalno na raspolaganju svom djetetu čak i za stvari koje može uraditi samo. Mnogi i ne znaju šta njihova djeca sve mogu jer im nikada nisu dopustili da im pokažu. Dakle, sve što osoba može uraditi sama, neka to uradi, bez obzira na to koliko dugo trajalo, a ono što ne može treba prihvatiti. U suprotnom, ako roditelji nauče dijete da se ne mora pomučiti oko bilo čega, stvoriće osobu bez ikakvih ambicija u životu.

Razvijajte talente

Mnogi se roditelji često fokusiraju samo na ono što dijete ne može, što je velika greška. Pomozite mu da se pronađe kroz učenje i hobije. Ako dijete pokazuje zanimanje za jezike pošaljite ga u školu stranih jezika, ako ga zanima informatika, upišite ga na informatičku radionicu itd. Umjesto rečenice „To nije za tebe“ radije podstičite interese koji ga zanimaju i motivišite dijete da što više istražuje i otkriva jer će samo tako otkriti u čemu je dobro.

Pod staklenim zvonom

Jedna od najčešćih grešaka koju prave roditelji djece s invaliditetom jeste da su previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci. Naravno, misle da to rade iz najboljih namjera. Želite svoje dijete pod svaku cijenu zaštititi od ružnih iskustava i uticaja. Ipak, dijete ne možete dovijeka štititi, jer jednog dana vas neće biti, a vaše dijete će se potpuno nespremno morati samo nositi sa svojim životom. S toga, umjesto da branite svom djetetu suočavanje sa stvarnošću, podstičite ga da stiče nova iskustva pa čak i negativna, jer život se sastoji od lijepih i ružnih iskustava.

Upravo zbog svega navedenog, dragi roditelji, nemojte da vas invaliditet vašeg djeteta ograničava da od njega napravite samostalnu i sposobnu osobu, jer najbolje što možete pružiti svojoj djeci je da sami odlučuju o svom životu.

 

Izbor: portal Savjeti

Pripremila: Anđela Miličić

Veličina fonta